Fotograf: Bildbyrån

Ett kvalspel framkallar inte sällan nervdaller hos berörda parter. Men när TFF laddar för det allsvenska kvalet mot Jönköpings Södra nästa vecka kan laget luta sig mot en stark statistik och tradition. Trelleborgs FF har deltagit i åtta kvalspel genom historien – och klubben har alltid slutat som vinnare. 

- Nu är drömmen verklighet, även om jag ännu inte fattat riktigt att vi är där…i Allsvenskan, sade TFF:s skyttekung Benny Mårtensson till Trelleborgs Allehanda efter att ha skjutit klubben till högsta serien för första gången i historien. 

Söndagen den 28 oktober 1984 är alltjämt en klassisk dag för alla TFF:are. Det är dagen då klubben nådde ett historiskt avancemang efter en kvalrysare mot Åtvidabergs FF. TFF förlorade på bortaplan med 1-0, men i returen inför 9 780 åskådare hemma på Trelleborgs IP kunde man säkra den allsvenska platsen efter en 3-1-seger. Benny Mårtensson gjorde två av målen och Marek Skurczynski ett. Glädjescenerna var av sällan skådat slag på Sveriges sydligaste fotbollsarena.

TFF:s starka kvaltradition börjar emellertid långt tidigare än så. Redan 1945 kvalade laget sig upp i Division fyra efter att ha slagit Eslöv IK med 3-2 hemma och 7-2 borta. Året efter, 1946, var det dags för nya kvalframgångar. Redan under första året i Division fyra blev TFF ett topplag och via kval mot Hälsingborgs AIS säkrade man avancemang till trean. 4-2 på bortaplan och 3-0 hemma.

Efter kvalsuccéerna på 40-talet var det ånyo tid för nya kvalframgångar 1977. Ett i stort sett hemvävt TFF-lag, med tio av sexton spelare i kvaltruppen som egna produkter, nådde stor framgång. I laget fanns spelare som Ulf Kleander, Bo Andersson, Arne Delbeck, Krister Törnkvist och Lars Ankarberg. En 20-årig Benny Mårtensson var i inledningen på sin karriär. Tidigare storspelaren Prawitz Öberg ledde styrkorna som tränare.

TFF vann Division tre överlägset och fick kvalspela för att avancera i seriehierarkin. Laget spelade i en kvalserie mot Myresjö IF, IFK Kristianstad och Hovås IF och efter fem poäng på tre matcher avancerade laget till Division två. TFF var efter tjugo år på lägre nivå tillbaka i Division två. Vilda glädjescener utbröt efter den avgörande matchen i Falkenberg. Publiken uppgick till 545 personer, och Trelleborgs Allehanda skriver att gissningsvis 540 av dem kom från Trelleborg. Segersången sjöngs om och om igen, och champagnen flödade.

TFF föll dock ur Division två och 1980 var det dags för toppstrid i Division tre igen, denna gång i hård kamp med den lokala rivalen IFK Trelleborg ända in i sista omgången. Med Krister Kristensson som spelande tränare, och med spelarprofiler som Bosse Larsson, Benny Mårtensson, Jan-Christer Nilsson och Thomas Holmbeck drog TFF emellertid det längsta strået och fick ånyo kvalspela till Division två. I en kvalserie tillsammans med Västra Frölunda, BK Astrio och Alvesta GIF kunde TFF avancera till Division två efter fyra poäng på tre matcher.

1984 var det så tid för det historiska kvalet till Allsvenskan. Till högsta serien avancerade TFF som bekant, men klubben föll ur direkt. 1991 hade TFF Tom Prahl som tränare och ett lag med flera prominenta TFF-legendarer. För att nämna några: Anders Grimberg, Mats Lilienberg, Jonas Brorsson, Ryszard Jankowski, Anders Palmér och Christian Karlsson. Och det var bara några av dem.

Laget tog hem Söderettan på ett suveränt vis och blev första lag att kvalificera sig till det nya påfundet Kvalsvenskan. Serien bestod av åtta lag, de fyra sämst placerade från Allsvenskan och de fyra bäst placerade från Division ett-serierna. TFF gjorde succé och slutade på andra plats, en poäng bakom ettan Öster, och fick således göra comeback i högsta serien.

TFF stannade kvar i Allsvenskan under resterande delar av 90-talet, och var bland annat bäst i Skåne under två säsonger i början på årtiondet. Säsongen 1996 slutade laget dock på en tolfteplats i tabellen och tvingades kvalspela mot Hammarby IF från Division ett. ”Bajen” vann hemmamötet på Söderstadion med 2-1, men i returen på Vångavallen kunde hemmalaget rädda det allsvenska kontraktet efter seger med 3-1. Michael Hansson var en av förgrundsfigurerna i hemmamatchen, men den situation som etsat sig fast starkast i trelleborgarnas minne från matchen är sannolikt Rami Rantanens drömmål. Ett mål som senare blev utsett till årets mål i svensk fotboll.

- Jag har haft två träträffar tidigare i år. Ett mål i grevens tid, sade han till Trelleborgs Allehanda efter matchen.

1998 var det åter dags att kvala sig kvar i Allsvenskan efter en elfteplats i tabellen. För motståndet denna gång stod den skånska rivalen Landskrona BoIS. TFF vann först borta med 3-2, för att tre dagar senare segra övertygande med 4-1 på Vångavallen.

- Vi fick matchen dit vi ville. Gjorde det viktiga första målet, summerade tränaren Sören Cratz efter att TFF ännu en gång vunnit ett kvalspel.

TFF har spelat åtta kval genom historien och har alltid stått som vinnare. Det är en styrka årets upplaga skall ta med sig in till matcherna mot Jönköpings Södra. Kvaltraditionen sitter i väggarna på Vångavallen. När vi summerar det allsvenska kvalet 2017 kan vi förhoppningsvis addera Jönköpings Södra till skaran av besegrade lag i kvalsammanhang.


TFF:s kvalhistorik:

1945

Eslövs IK 

3-2 (h) 7-2 (b) 

Uppflyttning till div 4

1946

Hälsingborgs AIS 

4-2 (b) 3-0 (h) 

Uppflyttning till div 3

1977

Myresjö IF 1-1 (h)

IFK Kristianstad 2-2 (b)

Hovås IF 2-1 (i Falkenberg) 

Uppflyttning till div 2

1980

Västra Frölunda IF 0-1 (b)

BK Astrio 5-1 (h)

Alvesta GIF 1-1 (h) 

Uppflyttning till div 2

1984

Åtvidabergs FF 

0-1 (b) 3-1 (h) 

Uppflyttning till Allsvenskan

1991

Tvåa i Kvalsvenskan 

Uppflyttning till Allsvenskan

1996

Hammarby IF 

1-2 (b) 3-1 (h) 

Kvar i Allsvenskan

1998

Landskrona BoIS 

3-2 (b) 4-1 (h) 

Kvar i Allsvenskan


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 11 november, 2017
Kategori: A-lag