Fotograf: Björn Sandberg

I superettan har TFF:s Salif Camara Jönsson chans på skytteligasegern med två omgångar kvar. I U19-Allsvenskan har en annan TFF:are redan tagit hem titeln som seriens främste målskytt. Noah Christoffersson gjorde 23 mål under debutåret i högsta serien.

- Det känns ju stort, det är ändå hela södra Sverige. Det är inte varje dag man vinner det, säger 18-åringen.

Med tre omgångar kvar av serien låg Christoffersson åtta mål efter Östers Karl Hjertberg i skytteligatoppen. Men TFF-anfallaren spurtade förbi, både med hjälp av skicklighet och tur.

- Det kändes rätt kört, men han som ledde blev skadad, så man fick lägga i en växel där. Det var lite lätta matcher också och det var många som hjälpte mig. De ville att jag skulle vinna, så de passade mig ofta.

Noah Christoffersson kommer från Malmö och inledde fotbollskarriären i Kulladals FF som fyraåring. För två år sedan lämnade han moderklubben och anslöt till TFF:s framgångsrika U17. Sedan har utvecklingen flutit på, och i år gjorde han liksom sina lagkamrater första säsongen i U19-Allsvenskan. Utvecklingen har gått starkt framåt.

- Jag har blivit lite bättre på det som jag inte var bra på förra året. Har blivit lite mer targetspelare, innan var det bara springa, nu är jag bättre på mer som anfallare.

Hur beskriver du dig själv som spelare?

- Snabb, djupledsspelare, och rätt smart skulle jag också tycka.

Christoffersson har liksom sina lagkamrater gjort några träningspass med TFF:s A-lag under året. Och han är sugen på mer.

- Det har känts rätt bra. Det är ju lite tuffare med fysiken, men resten tycker jag har fungerat ganska bra.

Nästa år blir hans sista säsong som juniorspelare, sedan är den tiden ute, och det är dags att knacka på dörren för seniorlagsspel. Någon press känner han emellertid inte.

- Man känner ju sig så klart redo, men det kan inte jag avgöra, svarar Christoffersson på frågan om när han är redo för A-lagsspel.

TFF var tillbaka i högsta serien för U19-lag inför det här året efter en ettårig sejour i division ett. TFF-laget har verkligen visat prov på talang. Trots att nästan hela stommen i laget utgörs av förstaårsjuniorer var laget i perioder uppe och nosade på en placering bakom klara serieettan Elfsborg, men tillslut blev det en sjundeplats.

- Det är lite surt att vi tappade. Jag hade hellre kommit topp fem, topp sju är lite lågt.

Hur lovande är laget?
- Laget är väldigt lovande faktiskt, vi har väldigt duktiga spelare. Jag tror nästa säsong kan bli en väldigt spännande säsong om alla stannar kvar.

Kan ni utmana den absoluta toppen nästa år?

- Jag tycker att vi har så pass bra lag, så det känns som att vi skulle kunna klara det, säger Christoffersson innan han sticker ut hakan.

- Vi är bättre än dem som kom högre.

Utöver en högre placering med TFF i U19-Allsvenskan hoppas Noah Christoffersson på stark utveckling och mer träning med A-laget. Och så återstår att se om han kan slå årets 23 mål.

- Det går att toppa. Jag tror att jag tar det nästa säsong också om jag spelar alla matcher, avslutar anfallaren.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 23 oktober, 2017
Kategori: A-lag