Fotograf: Björn Sandberg

Efter några dagars ledighet är truppen åter i träning på Vångavallen. TFF:s spelande assisterande tränare Magnus Andersson upplever inte spelarna som slitna, men några dagars återhämtning kan ändock vara nyttigt när säsongen nu går in i sitt avgörande skede.

- Säsongen är ganska lång och att få ett minibreak ger rätt mycket. Man behöver komma ifrån och samla ny energi, så att kroppen får reparera sig lite, säger Magnus Andersson som har spenderat helgen i Torekov för att fira sin sambos pappa.

Har man större behov av det när man blir äldre?

- Det har man väl, det tar lite längre tid att återhämta sig. Särskilt när det har varit tuffa matcher märker man det.

Skadeläget i truppen är förhållandevis oförändrat. Albin Nilsson och Jacob Palander är indisponibla och kämpar med sin rehabilitering, och i bästa fall kanske någondera hinner tillbaka före säsongsslutet.

Korsbandsskadade duon Hugo Andersson och Freddie Brorsson har båda en lång väg kvar, men sannolikt börjar de se ljuset i tunneln. Brorsson medverkade under tisdagen i en enkel passningsövning med laget, och Andersson har kört en del individuella övningar på fotbollsplanen.

Under tisdagsträningen fick Kristian Haynes en smäll, men förhoppningsvis är det inte värre än att han kan medverka på söndag. I övrigt är Robin Nilsson varningsavstängd.

- Planen är väl att försöka vinna alla matcher. Nu har vi en avstängning här, men förhoppningsvis kan vi spela med bästa laget ända in i slutet så att vi känner att vi ger det en chans.

Och chansen lever i högsta grad för TFF. Med fem poäng ner till Helsingborg och sex poäng ner till Falkenberg har TFF greppet om kvalplatsen. Fyra matcher återstår dock av serien, och för TFF:s del är det av största vikt att fokusera på sina egna matcher och inte toppkonkurrenternas.

- För egen del så försöker jag inte tänka på de andra någonting, och det försöker vi förmedla till gruppen också. Gör vi bra prestationer i våra matcher så vet vi vad vi kan, då tar vi poäng och förhoppningsvis räcker det till tredjeplatsen, säger Andersson och fortsätter.

- Börjar man kika på de andra lagen tappar man lite fokus från sitt eget. Vi vill hela tiden upp i prestation, vi vet att vi har bra spelare och ett bra lag.

Hur enkelt eller svårt är det att bortse från tabellsituationen och vad de andra lagen presterar?

- Alla är nog olika, men jag själv har varit i situationer där man blivit tvungen att spela avgörande matcher. Jag har lärt mig att prestationen är det viktiga, men andra tänker kanske annorlunda. Jag tror på att försöka ge spelarna rätt förutsättningar. Det känns som att spelarna vi har är kloka och många har varit med länge, så där är jag inte orolig.

Tror ni fortfarande på direkt uppflyttning?

- Så länge chansen finns så tror vi väl på det, men det är också två bra lag som ligger där uppe, även om BP inte prestaterat så bra nu som de gjorde i våras. Men det får framtiden utvisa, men så klart är en direktplats alltid bättre än kval.

På söndag tar serien fart igen efter landslagsuppehållet. Matchen borta mot Falkenberg blir TFF:s första på nybyggda Falcon Alkoholfri Arena. Falkenberg slutade på sista plats i allsvenskan ifjol med blott tio inspelade poäng. Hallänningarna har emellertid funnit framgångsvägen igen och är med i superettans tabelltopp.

- Jag har blivit lite förvånad över Falkenberg. De började lite trevande, men sen har de hittat en grund och spelat efter det. Jag är imponerad över deras säsong hittills. Vi vet att de har en del spelare som är vassa, de springer mycket och hotar konstant. Det är något vi måste hantera och vara vaksamma. Det kommer bli en tuff match.

Vi har haft lite svårare med prestationerna borta på sistone. Vill ni ändra något i sättet att spela?

- Det är klart att vi vill hitta tillbaka till det spel vi hade några bortamatcher där vi drev det som hemma. Det har vi inte lyckats med de sista bortamatcherna, men vi vill kunna driva spelet under längre perioder även när vi spelar borta. 

- Nu är det ett tag sedan det var match, men när man inte har spelat på ett tag så blir man mer sugen. Jag hoppas uppehållet har gjort oss mer fräscha kroppsligt och mentalt, så att vi är mer hungriga och tar tre poäng mot Falkenberg.

Upplever du att ni har varit slitna?

- Egentligen inte, utan vi har nog blivit mer bekväma. Det handlar inte om att vi har varit slitna, mer att vi behöver hitta tillbaka till det spelet vi hade innan. Vi behöver löpa mer, slutar man löpa blir det lättare för motståndarna. Jag tycker även vi fick fram det mot Varberg hemma, där vi erbjuder varandra fler alternativ. Det är dit vi måste upp igen, avslutar Andersson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 12 oktober, 2017
Kategori: A-lag