Andra säsongen för TFF:s damlag blev åter en säsong i segerns tecken. Laget vann även division tre i överlägsen stil och kan nu blicka framåt mot nya mål. Huvudtränaren Mats Nielsen, som varit med sedan starten för två år sedan, kan inte vara annat än nöjd med utvecklingen.

- Vi kan inte klaga på resultaten, vi har infriat de önskemål som klubben hade. Det är naturligtvis aldrig enkelt att vinna en serie på beställning, men vi är nöjda. Vi har fortfarande inte förlorat någon seriematch.

Vad är du mest respektive minst nöjd med i år?

- Mest nöjd är jag med att vi vinner matcherna, det visar på stabilitet. Vi vill spela anfallsfotboll och vi gör mål i alla matcher vi spelar, det är bara frågan om när under matcherna vi gör dem, säger Nielsen innan han fortsätter.

- Minst nöjd är jag med att vi behöver jobba lite med att hitta igenom bättre när vi möter motstånd som har tio spelare i försvaret. Vi har haft lite småproblem med det. Men vi räknar också med att möta bättre lag nästa år som är mer intresserade av att spela fotboll. Det kan vara gynnsamt för oss.

Ögnar man kvickt igenom tabellerna för de här två säsongerna kan man lätt dra slutsatsen att det varit en enkel resa för TFF. Mats Nielsen menar emellertid att det varit en stor utmaning att få klubbens damsatsning att bära frukt. Inte minst med tanke på att laget byggdes från grunden, men nya spelare från flera olika klubbar.

- På pappret ser det nog enkelt ut, men ingenting fanns från början när vi blev kontrakterade. Vi började från scratch, men vi fick ihop ett bra manskap utifrån våra tidigare erfarenheter. Nu måste vi givetvis höja nivån drastiskt för varje år.

Redan nu är planeringen för 2018 i full gång. TFF har siktet inställt på ytterligare en serieseger – division två skall vinnas. Nielsen har tillsammans med sin assistent Dan Hellberg, klubbdirektör Mattias Kronvall samt Christer Mars och Bo Andersson från styrelsen börjat arbetet med nästa års trupp.

- Det är en pågående process att kartlägga befintlig trupp, var vi är tunna eller har svagheter, och stärka upp på de positioner. Målet är att ligga i topp och vinna serien. Vi kommer att behöva ytterligare nyförvärv, och de ska ligga på division ett-nivå. 

Vad behöver ni förstärka med?

- Jag kommer inte gå in på positioner. Men jag kan säga att vi kommer behöva tre till fem spelare som går in i A-truppen, om vi ska kunna avancera även nästa år.

Nu har TFF lämnat de två lägsta serierna i svensk damfotboll. Första året i fyran präglades mycket av strul med motståndare som ställde in, och bad om att få flytta, matcher med kort varsel. Trean har varit klart seriösare, men gemensamt för de här två åren har varit att TFF varit överlägset sina motståndare. Under två säsonger är laget obesegrat i seriesammanhang. Nu väntar emellertid tuffare utmaningar i division två. Kanske är det nu som allvaret börjar på riktigt.

- Det blir svårare och svårare, men också roligare och roligare. Det är alltid roligt att vinna matcher, och vi ska inte prata illa om våra motståndare, men vissa matcher som vi har spelat har vi inte varit så oroliga för. Det är svårt att ha riktig fokus när vi möter lag som inte håller den nivå vi önskat, vilket också har ökat risken för underskattning.

Nu väntar lite ledighet innan TFF tar sikte mot ytterligare en framgångsrik säsong 2018.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 10 oktober, 2017
Kategori: A-lag