Fotograf: Björn Sandberg

Det blev delad pott mot Varbergs BoIS FC på måndagskvällen. Matchen som var omgång 26 av 30 slutade 1-1 efter två snabba straffmål i andra halvlek.

Båda målen i matchen gjordes alltså på straff och för TFFs del var det Marcus Pode som slog in den. En straff som annars Zoran Jovanovic ordnat efter att han blivit nerdragen av Varbergs målvakt Peter Dahlberg.

Marcus Podes straffmål kom i den 77e matchminuten, vild glädje i TFF-lägret, en glädje som snabbt försvann eftersom Varberg fick straff i efterföljande anfall. Oliver Silverholt slog in bollen bakom Marko Johansson i TFF-målet.

Innan dess hade Trelleborgs FF haft mycket boll, men inte kunnat skapa några riktigt farliga lägen.

Inte förrän Salif Camara-Jönsson blev inbytt som den första riktigt farliga chansen uppstod, en farlig chans som alltså blev till straff.

I slutet av matchen försökte hemmalaget forcera, inga sådär jättefarliga lägen förrän precis i slutsekunden. Inbytte Johan Brannefalk kom fri, men bollen han chippade stöttes bort av en utrusande Peter Dahlberg i Varberg-målet.

Matchen den slutade 1-1 på Vångavallen mellan Trelleborgs FF och Varbergs BoIS FC. 

- TFF startar väldigt bra, bra passningsspel och är jobbiga mot oss de första 15-20 minuterna. De är nära flera gånger, men vi står emot bra och där blir inga riktigt klara målchanser. De bollar som går igenom plockar vår målvakt utan jätteproblem i första halvlek, säger Jörgen Wåhlemark som är Varbergs BoIS FCs tränare efter matchen.

- Vi har själva 4-5 bra omställningslägen där vi kommer loss på kanterna. Men vi kan inte utnyttja det, där är några inspel bland annat som vi hade kunnat utnyttja bättre. Matchbilden är bra för vår del, hade kunnat med flyt ha haft ledningen också kanske.

- Andra halvlek, tycker jag det är lugnt. Vi ser bra ut som lag och får bättre kontringar, vi har nästan bättre lägen än TFF tills de slänger in Salif Camara-Jönsson då det blir ett helt annat tryck. Blir jobbigt för oss. Deras första egentligen klara målchans får de straff och sätter den bombsäkert. Sen får vi en straff sekunderna senare och 1-1 är väl rättvist.

Sedan Patrick Winqvist tog över Trelleborgs FF har man spelat fem matcher mot Varbergs BoIS FC. Matcherna har antingen slutat med förlust eller oavgjort, på måndagen slutade det också - oavgjort, 1-1. Dock var det första gången som man gjorde mål mot defensivt skickliga Varberg. Det var även första målet sedan Erik Andersson sänkte Östers IF för några omgångar sedan.

- Förberedelserna inför matchen var att vi skulle försöka hitta lite andra spår. Vi har spelat fem matcher mot Varberg under min tid som tränare och inte gjort mål. Det innebär att man måste försöka hitta lite nya grepp och vägar. Vi hade förberett oss för det, dessutom har våra två senaste prestationer gjort att vi spelat över två gånger 93 minuter utan att göra mål, säger Patrick Winqvist efter matchen.

- Vi trodde att vi skulle kunna snurra litegrann mer på det, första halvan av första halvlek så lyckas vi få till en bra rörelse i anfallsspelet. Varberg tvingas justera vissa saker, vi ställde nog inte upp på det sätt som de hade förberett sig mest på. Men, tyvärr lyckas vi inte förvalta de anfall vi har, vi ändå spelar finurligt och kvickt, hittar oss fram till sista passen. Inte riktigt den kvaliteten som krävs även om det är nästanlägen. Det gör väl också att matchen öppnar upp sig lite mer än vad vi hade valt. Innebär en viss chansning och det blir omställningsspel för Varberg. De har ett antal bra lägen till omställningar som Jörgen säger.

I första halvlek var TFF finurliga och hittade fram till den sista avgörande passen. Där tog det oftast slut. Egentligen bara vid två tillfällen som den sista avgörande passen gick fram, vid straffmålet och Johan Brannefalks friläge i slutsekunderna.

- Första halvlek gör vi en bra insats med att försöka driva ett anfallsspel och det var bättre öppning i spelet än tidigare, där vi haft svårt mot kompakta, skickliga Varberg.

- Andra halvlek är jag inte lika nöjd med till en början, för att det blir mer uppställt spel, mindre rörelse i form av löpningar och växlingar. Lägre bolltempo, vilket gör att Varberg blir bekväma. De får chansen att föra. Sen hamnar vi i en bra sits med straffen och ledningen. Sen utjämnas det, efter det har vi en period där vi vill försöka forcera för seger. Där är någon halvchans som inte blir något förrän då i sista sekunden. Det hade kunnat, med lite flyt, leda till en trepoängare.

Nu väntar ett kortare uppehåll eftersom det är landslagsmatcher.

Nästa match för Trelleborgs FF i Superettan är borta mot Falkenbergs FF, den 15 oktober klockan 17:00.

Trots att Trelleborgs FF endast tog en poäng på måndagen ligger man fortsatt på kvalplatsen mot Allsvenskan. Samtidigt som Trelleborgs FF spelade oavgjort mot Varberg så förlorade Helsingborgs IF uppe i Gävle.

Det betyder att Trelleborgs FF, trots det oavgjorda resultatet, utökade försprånget till lagen nedanför. Se fullständig tabell här.

- Vi får vara nöjda med en poäng, man kan inte sitta här och beklaga sig. Det finns en motståndare som gör allt de kan. Vi har inte varit bortskämda med att det rasat in poäng mot Varberg.

- Vi sitter fortfarande i en bra sits för att själva avgöra och bli trea i serien. Allt annat är ren bonus.

Startuppställning:

Marko Johansson - Robin Jacobsson, Magnus Andersson, Alexander Blomqvist, Anton Tideman - Mattias Håkansson (ut 73), Robin Nilsson (ut 84), Kristian Haynes (ut 75), Marcus Pode - Dino Islamovic, Zoran Jovanovic.

Avbytare:

Fredrik Persson, Salif Camara-Jönsson (in 73), Erik Andersson (in 75), Johannes Johansson, Johan Brannefalk (in 84).


Skribent: Björn Sandberg
Publicerad: 2 oktober, 2017
Kategori: A-lag