Fotograf: Björn Sandberg

När TFF besegrade Syrianska med två mål mot noll i Södertälje var det en något ovan målskytt som fick punktera matchen för gästerna. Johan Brannefalk byttes in i den 84:e matchminuten och på stopptid satte han spiken i kistan när han blev frispelad.

- Klart att det var skönt att bli inbytt och få punktera matchen, säger Brannefalk. Jag blev egentligen inbytt som en defensiv kraft, men jag såg läget där uppe och jag tvekade inte på att ta det.

Hur tänkte du när du fick bollen?

- Jag var rätt säker på att komma fri med målvakten. Man kan se på videon att jag saktar ner rätt mycket, och väntar ut honom, sen chippar jag den lite över hans fot.

Hur van är du att komma i de här lägena?

- Jag är inte så van det senaste året i Trelleborg, men i Malmö kom jag lite oftare i de lägena när jag hade en lite offensivare roll. De senaste matcherna i Trelleborg har jag ändå kommit till avslutslägen, så jag har tänkt lite på hur jag ska sätta de lägena.

Johan Brannefalk har ett bra tillslag. Han gjorde som bekant ett snyggt mål när han från distans sköt mot Gefle borta i Svenska cupen på försäsongen. Även i serien har vi sett mittfältaren gå på avslut flera gånger.

- Jag vet att jag har ett bra tillslag, det har jag haft i många år nu. Även i Malmö gjorde jag många mål på avslut, så jag försöker skjuta när läget dyker upp. Skjuter man inte blir det inte mål .

Speltiden har dock varit knaper i år för den 19-årige mittfältaren. Blott tre matcher från start, vilka han fick genomföra på en ovan position som ytterback. I övrigt har Brannefalk fått nöja sig med korta inhopp i slutskedet av matcherna.

Är du inte trött på att sitta på bänken?

- Jo, det är jag. Jag hoppades på mer speltid än vad jag har fått, men Patrick (Winqvist) tar ut laget. Jag kan inte göra annat än att försöka visa varje träning och minut jag får på planen att jag ska ha mer förtroende. Får hoppas att det blir mer nu i slutet på säsongen.

Har du ändå klarat att hålla humöret uppe?

- Det är ändå bra stämning i truppen, och vi har vunnit hela tiden. Det är svårt för Patrick att ändra på ett vinnande koncept. Jag har ändå försökt acceptera min situation, även om det är tråkigt. Jag hade ett år i Malmö där jag också blev bänkad, så jag har psyket med mig hur man ska ta sig ur de situationerna. Man försöker kriga på, det är bara att jobba på till man kommer upp från bänken.

Trots avsaknad av en startplats i laget menar Johan Brannefalk att han är i sin bästa form någonsin. Klubbytet från MFF till TFF förra sommaren har gjort honom gott.

- Jag tycker att jag har utvecklats jättemycket. Jag har fått mer rutin av A-lagsfotboll, jag slarvar mindre med boll, tappar mindre boll, gör mindre ungdomsmisstag, har blivit starkare och säkrare. På alla olika plan har jag utvecklats. Sen har jag inte fått spela, men konkurrensen har höjts i år jämfört med förra året. Min chans kommer.

Och kanske kommer chansen redan på måndag när TFF tar emot GAIS på Vångavallen. Truppen har träningsledigt både idag och imorgon, men träffas åter på söndag för ett matchförberedande pass.

- Jag tror det blir en svår match. Vi hade svårt mot dem borta, men vi är i en form där vi får med oss resultat även om vi inte spelar bra. Det är det som krävs om vi ska fortsätta ligga där vi ligger. Jag tror på vinst, avslutar Brannefalk.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 8 september, 2017
Kategori: A-lag