Fotograf: Björn Sandberg

Ett stekhett skånederby på förhand mellan två lag som fightas om kvalplatsen mot Allsvenskan. Ett stekhett skånederby blev det också, med mycket publik, känslor och mål.

Matchen Trelleborgs FF - Helsingborgs IF slutade 1-1, vars en poäng och båda lagen är fortfarande med i kampen om kvalplatsen.
Trelleborgs FFs mål gjordes av Dino Islamovic.

4797 personer hade tagit sig till Vångavallen på tisdagskvällen, en siffra som är den bästa på flera år.

De 4797 personerna fick se hemmalaget Trelleborgs FF ta ledningen i slutet av första halvlek. Ett anfall på högerkanten som Dino Islamovic avslutade snyggt efter lite tikitaka.

Innan dess hade han haft de bästa chanserna i första halvlek, med två avslut utanför Pär Hanssons mål. Annars är Dino den spelare i Superettan som prickat målramen flest gånger. Förutom Dinos mål var det en ganska så trevande första halvlek.

Matchen tände till efter målet och Helsingborgs IF som varit ganska bleka i första halvlek, tog över mer och mer.
De kvitterade också tidigt i andra halvlek. En frispark långt utifrån lyfte Darijan Bojanic in mot Marko Johanssons straffområde. Marko missbedömde situationen och bollen smet in vid sin vänstra stolpe.

Båda lagen hade sedan läge att avgöra, Helsingborgs IF hade bland annat ramträffar och Marko Johansson räddade friläge.
I hemmalaget hade både inbytte Johan Brannefalk och Kristian Haynes farliga och luriga avslut.

Men matchen slutade 1-1.

- Vi tycker att första halvlek är en svag halvlek utav oss. De börjar starkt, med bra press och vi gör lite passningsmisstag. Jag tycker att första halvlek var rätt dålig generellt sett. TFF var något starkare än oss, men första halvlek var inte bra egentligen åt något håll, säger Per-Ola Ljung som är Helsingborgs IFs tränare efter matchen på presskonferensen.

- Vi skapar noll målchanser i första halvlek. Uppbyggnadsspelet var alldeles för svagt och när vi väl tog avslut så var det från 25-30 meter och när vi var framme vid straffområdet så tog vi inte avslut. Sen går vi ut i andra halvlek och sätter saker på plats, vi gör en bra andra halvlek och vi är det bättre laget. Vi har 7-1 i målchanser, fram till 88e minuten, där TFF har 3-4 målchanser. Vi spelar härlig fotboll, med fart och fläkt, jag gillar det jag ser framåt, med våra unga, entusiastiska, påhittiga killar. Ja, kryss, härligt derby, härlig inramning och alltihop. Men det är klart det känns när man har flera bollar i virket - hade varit gott att vinna.

Både Trelleborgs FF och Helsingborgs IF är två starka lag i slutet av matcherna. Det såg vi inte minst i denna matchen där båda lagen gick för vinst och båda lagen hade - härliga, farliga chanser. Matchen hade kunnat sluta i princip hur sm helst.

- Jag tycker att Helsingborgs IF är ett riktigt bra fotbollslag, trots att där är elaka tungor som säger annat. De är oerhört starka i andra halvlek statistiskt sett, vi är också starka i andra halvlek och tappar sällan poäng. Det är skönt att se ett lag som verkligen utmanar oss här på Vångavallen, det brukar inte vara så, säger Patrick Winqvist på presskonferensen efter matchen.

- Jag tycker att första halvlek är helt okej, vi jobbar med vårt spel, vi sätter sätter oss i riskfyllda situationer på grund av att vi försöker spela ett modigt anfallsspel. Men det leder också till möjligheter att hitta förbi deras forwards och mittfält. Då kommer vi till några anfall som ser bra ut.

- Andra halvlek är mer derby-känsla än första. Härligt när det verkligen blir den här intensiteten och duellerna. Det är okej med ett 1-1-resultat sett över hela matchen, det får man tugga i sig. Två lag som har en uppåtgående kurva, det kommer nog bli jämnt här. Vi ska ju båda möta Falkenbergs FF, så vi kan båda spela bort dem från den positionen de skaffat sig.

Krysset innebär att Trelleborgs FF ligger fyra i Superettan, en poäng bakom Falkenbergs FF. Sedan ligger Helsingborgs IF en poäng bakom TFF. Alla tre är med i racet om en Allsvensk kvalplats.
Nio omgångar återstår av Superettan, nio omgångar fylld med härlig dramatik.

- Det är ett gott race att vara med i, Trelleborgs FF är med, vi är med och Falkenbergs FF är med, ett riktigt kanonrace, säger Per-Ola Ljung.

- Bollen är rund och den här jäkla Superettanbollen är rundare än något annat, tillägger han.

Bäst på Vångavallen på tisdagen var inramningen och publiken. 4797 personer, en riktig publikfest!

Vi hoppas såklart att alla kommer tillbaka nästa hemmamatch då vi möter GAIS från Göteborg, den 11 september.

Men först möter Trelleborgs FF Syrianska FC, den 3 september, klockan 15:00.

Startuppställning:

Marko Johansson - Albin Nilsson, Magnus Andersson, Alexander Blomqvist, Anton Tideman - Kristian Haynes, Erik Andersson (ut 84), Robin Nilsson (ut 78), Marcus Pode - Dino Islamovic, Zoran Jovanovic.

Avbytare:

Fredrik Persson, Rasmus Fridolf, Salif Camara-Jönsson, Johannes Johansson, Mattias Håkansson (in 78), Robin Jacobsson, Johan Brannefalk (in 84).


Skribent: Björn Sandberg
Publicerad: 2017-08-29
Kategori: A-lag