Fotograf: Björn Sandberg

Han var petad under stora delar av vårsäsongen. Nu har Mattias Håkansson spelat från start i TFF:s två senaste hemmamatcher, och i bådadera har han premierats med pris som bäste hemmaspelare.

- Det är ju väldigt skönt att vara tillbaka, det är lite tomt att sitta vid sidan, säger han. Det är därför man spelar fotboll. Nu äntligen när man får spela så är det skönt att få visa upp sig och visa vad man går för.

Hur har det varit att stå utanför?

- Det har varit ganska frustrerande att inte få spela. Det är därför jag valde att komma hit, för att få spela matcher. Sen när man vet vad man kan leverera och man inte får visa det så är det extra tråkigt.

Det har synts i ögonen på Mattias Håkansson hur hungrig han varit på att visa upp sig när han väl fått chansen. Mycket vilja, slit och massvis med löpningar på kanten har resulterat i bra insatser. 

- Framför allt har jag velat visa för Patrick (Winqvist) att jag ska ha en startplats. Jag har varit extra sugen på att göra så bra matcher som möjligt, men jag har inte funderat för mycket på det, för då är risken att det låser sig.

Finns risken att man blir övertänd och vill för mycket?

- Risken finns väl att det kan bli så, men jag tycker att jag har hittat en bra balans och en bra nivå på det för att ändå behålla fokus.

I senaste mötet med Degerfors på Vångavallen gjorde han, liksom i matchen lagen emellan på Stora Valla i juli, mål för TFF. Trots att han producerar poäng anser han att där finns mer att hämta.

- Formen är väl inte på topp, det kan jag inte säga. Jag har inte startat och spelat matcher på länge, men jag tycker att jag har kommit upp på en så bra nivå att jag bevisat för supportrar och tränare att jag är en spelare att räkna med på planen.

Vad känner du att du har tillfört?

- Framför allt min fart och kreativitet framåt, jag tycker att vi har saknat lite djupledsspel, främst det.

Målet som innebar 1-0 på Vångavallen i torsdags var emellertid av en något turlig karaktär. Skotten med vänsterfoten ändrade riktning totalt efter att ha vidrört en motståndare.

- Som jag har sagt till alla andra så försöker jag få den på bortre, men han styr den till främre och ställer målvakten. Man ska ha lite flyt ibland.

Kan du ta på dig hela äran för målet då?

- Inte riktigt, eftersom han styr den. Samtidigt var det jag som sköt, men jag fick lite hjälp.

Eftersom matcherna faller tätt under augusti månad är det redan på tisdag dags för ny omgång när Norrby kommer till Vångavallen. Boråslaget har efter en tung start spelat upp sig rejält och klättrat upp på säker mark i tabellen.

- Jag har inte så jättebra koll på Norrby, men jag vet att de är ett fysiskt lag med mycket krigande. Får vi bara hålla oss till vår spelplan så ska det nog gå bra.

När undertecknad frågar yttermittfältaren om hur han ser på läget i tabellen så drar han till med en trivial klyscha.

- Jag tittar faktiskt inte så mycket i tabellen, jag tar en match i taget. Det är lite så man måste göra, annars funderar man för mycket på vad andra presterar istället för att göra sitt eget.

Det måste ändå vara en morot att hoppet om kval lever?

- Absolut, vi strävar efter att komma så högt som möjligt. Har man det inom räckhåll så är det klart att man vill komma dit, men då måste vi göra vårt jobb för att det ska gå, avslutar Håkansson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 13 augusti, 2017
Kategori: A-lag