Fotograf: Björn Sandberg

Under torsdagen lottades den andra omgången av Svenska cupen. TFF går nu, liksom övriga elitklubbar, in i cupen för att spela en avgörande match med gruppspel 2018 i potten. Lotten föll på Norrköpingslaget Assyriska IF, som ligger sist i division två södra Svealand.

- Sportsligt sett är det en bra lottning, säger TFF:s huvudtränare Patrick Winqvist. Det här är inget lag som toppar division ett. Vi kunde ha fått en tuffare lottning, men det blir inte enkelt.

Geografiskt sett är det emellertid en nitlott för TFF. Under samma vecka väntar Gefle på Gavlevallen, vilket innebär att det blir två ganska långa resor med kort varsel. Matchdag är ännu inte helt spikad, men det lutar åt att det blir den 24 augusti. 

- Vi måste gå för att vinna. Vi ska ställa ett så starkt lag som möjligt på benen, åka upp och ta matchen och göra ett proffsigt jobb.

Vikten av att gå vidare?

- För ett elitlag som oss är det jätteviktigt. Första året kunde vi leva med det, för som division ett-lag är det tufft, det märkte vi hos många konkurrenter. Det är av största vikt att gå vidare och ge oss själva den chansen.

Det ska väl inte vara några problem slå en jumbo från division två?

- Inte på pappret, men det finns aldrig några enkla matcher. Större under har hänt. Det var ett division tre-lag som gick vidare förra året.

TFF-truppen går nu in i en hektisk period med mycket matcher. Med start på söndag spelar laget sju matcher inom loppet av 29 dagar.

Med anledning av skador och de utlåningar som har ägt rum så består truppen i skrivande stund av blott sjutton friska spelare. Jacob Palander lider av ett hopparknä sedan en månad tillbaka och det är i nuläget oklart när försvararen kan vara åter i spel. Tidigare i veckan gick dessutom Furkan Motoris armbåge ur led under träning, vilket innebär att han kommer att vara indisponibel några veckor framöver. Winqvist räknar inte med Motori i spel under augusti månad.

- Vi har de spelare vi har tillgängliga. Vi måste vara kloka i våra uttagningar och spelare måste vara ärliga med hur de känner sig. Det är jätteviktigt att våra spelare tar sitt ansvar när de spelar, men även när de inte spelar. Vi är lite tunnare antalsmässigt, men samtidigt har vi en stark trupp.

Känner du att truppen börjar bli för tunn?

- När man inte kan fylla bänken med bara A-lagsspelare så är det alltid en fråga, jämfört med att vi i våras behövde ställa A-lagsspelare utanför truppen. De flesta klubbarna hamnar i det läget någon gång, det handlar mer om vilka spelare det är. De femton utespelare vi har tillgängliga klarar alla att gå in och spela, och de har alla varit inne och spelat, avslutar Winqvist.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 3 augusti, 2017
Kategori: A-lag