Fotograf: Christer Thorell

Benny Mårtensson är TFF:s främste spelare genom tiderna. Med sina 290 mål på 497 matcher var han en helt given spelare i anfallet när klubbens drömelva togs ut i samband med 90-årsjubileumet i december.

- Det är ju jätteroligt, det är ett bevis på att man har gjort något som uppskattas, säger han om uttagningen. Det är en ära att vara med, det är ändå ett par år sedan jag var där. Man brukar försvinna efter en tid, men att jag fortfarande är aktuell i startelvan för TFF:s lag genom tiderna är otroligt kul.

Mårtensson har knappt tjugo matcher mer än Bosse Andersson på andraplatsen i TFF:s maratontabell. Med tanke på hur dagens fotboll ser ut, där få spelare stannar i en och samma klubb under en hel karriär, så är det svårt att tänka sig att någon spelare någonsin kommer att gå om honom.

- Det är stort att vara etta på den listan. Sen har ju fotbollen utvecklats i och med Bosman, folk idag stannar inte som man gjorde förr. När vi var yngre blev man i den klubben man var fostrad i, det var ens moderklubb, och den höll man fast vid.

Benny Mårtensson var under hela sin karriär en målskytt av rang och gjorde i snitt 0,58 mål per match i TFF-dressen.

Hur lyckades du göra så mycket mål under så lång tid?

- Jag har för det första varit väldigt skadefri, svarar Mårtensson ödmjukt. Tiden fram till -90 i Trelleborg missade jag inte många matcher. Under hela 80-talet fick vi ihop väldigt bra lag. MFF hade överskott och sen fick vi lite Halmstadsspelare, vi var faktiskt ett väldigt bra lag och gjorde mycket mål. Sen hade jag väl en förmåga att ofta hamna rätt i straffområdet. Det är väl en forwards kännetecken, att man är där bollen kommer. Det är något som sitter i ryggraden.

Benny Mårtensson började fotbollskarriären som liten pojklagsspelare i IFK Osby i norra Skåne. När Benny var tretton år flyttade familjen till Trelleborg. IFK var bäst i stan i början på 70-talet, men valet av klubb föll ändå på TFF. Bennys far hade varit i Trelleborg och arbetat en del tidigare och han föredrog TFF, dessutom spelade många nyfunna vänner i laget.

- Vi var ett gott gäng, ett sammansvetsat gäng. Många gick i skola ihop och vi höll ihop i vått och torrt. Det var en rolig tid.

Redan som 15-åring fick han göra debut för TFF:s A-lag, som då spelade i gamla division tre. TFF hade ont om folk till en träningsmatch mitt i sommaren borta mot GIF Nike och Benny fick åka med som avbytare. Ett par minuter före slutsignalen fick han hoppa in och göra sin A-lagsdebut.

- Det var stort. Där fick man byta om ihop med alla man såg upp till, det var jättestort. Tror jag spelade tre minuter, sen var det lite si och sådär, men jag fick hoppa in ett par matcher på hösten.

Benny Mårtenssons A-lagskarriär tog sedermera fart på allvar. Han hittade ofta målet och upplevde såväl med- som motgång med TFF. 1977 vann Mårtensson seriens skytteliga när laget kvalade sig upp till division två, även om det blev respass direkt säsongen efter. 1979 blev Mårtensson värvad av den allsvenska nykomlingen IS Halmia. Efter två säsonger på Örjans Vall var han emellertid tillbaka i TFF. Den andra sejouren i TFF innehöll bland annat den fantastiska säsongen 1984 då klubben för första gången gick upp i allsvenskan.

Benny Mårtensson lirade sedan i TFF fram till 1990, bortsett från ett korttidskontrakt hos portugisiska Farense, innan han lämnade för Landskrona BoIS. 1993 avslutade han elitkarriären i IFK Malmö. Därefter har han varit spelande tränare på lägre nivå, för bland andra Östra Torp, Gylle AIF, Stavstens IF och Ystads IF. Ännu idag spelar han en del fotboll för TV-laget. Han är dessutom skriven för Sövestads IF i division sex, även om en skada har satt stopp för spel i år.

Hur tänker du sammanfattningsvis tillbaka på åren i TFF?

- Det är sammanfattningsvis med ett ord, och det är kanon. Det är otroligt att få vara med om det, det är få förunnat att vara det. Jag önskar alla som är intresserade av fotboll och alla TFF-supportrar att få känna känslan av att få vara på banan. -84 när vi gick upp i allsvenskan första gången, det går inte att beskriva det riktigt. Vi hade jobbat ihop ett gäng ganska länge och vi hade en stabil ledning. Man bygger inte ihop det på några månader, men vi hade kontinuitet och fick några nya spelare varje år som gjorde oss bättre.

Vad säger du om laget som blev framröstat?

- Jag kan säga så här, om vi alla hade varit i spelbart skick och i rätt åder så hade det varit rätt intressant att se detta laget spela. Det är en oerhörd kvalitet i alla spelare, jag tror det hade kunnat bära rätt långt.

Vad tror du om att spela med Lilienberg på topp?

- Vi har ju faktiskt spelats ihop, och det funkade hur himla bra som helst. -90 spelade vi ett par matcher tillsammans, bland annat en B-lagsmatch i Göteborg där Mats gjorde tre mål och jag fyra. Han var stor, stark och snabb, och det var riktigt roligt att spela ihop med honom. Det syntes ju redan då att han hade speciella grejer, vilket visade sig sen också.

När trelleborgsff.se. intervjuar Mårtensson är det sommaruppehåll för superettan. Några veckor tidigare var den förre skyttekungen på plats på Vångavallen för att följa lagets match mot Gefle och delta i straffsparkstävling med supportrar och publik före avspark. 

- Jag har inte sett så många matcher. Mot Gefle var det inte alldeles kanon, men sen var det en riktigt bra insats mot BP. Det är ett ungt och utvecklingsbart lag, man har en bra grund. Det kan faktiskt bära en bra bit det här. Sen tycker jag att Patrick (Winqvist) har fått ihop en bra grupp, det ska han ha all heder för. Jag tror inte att det bär ända fram i år, men kan man behålla den här stommen och få in någon till så kan det bli bra. Tror absolut att man är på rätt håll, avslutar Mårtensson. 


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 24 juli, 2017
Kategori: A-lag