Ett klassiskt möte, på en klassisk arena. Trelleborgs FF har alltid haft svårt mot Degerfors IF och speciellt på Stora Valla.
Senaste gången Trelleborgs FF vann mot Degerfors IF var 2006 på Vångavallen. På lördagen var det äntligen dags igen.

Efter 0-2-underläge i paus gjorde Trelleborgs FF en närmast magisk vändning i andra halvlek.

Marcus Pode gjorde tidigt reducering till 1-2 på en vacker volley. En reducering som gav hopp. Sedan kvitterade Salif Camara-Jönsson och inhoppande Mattias Håkansson fixade tre poäng med mindre än tio minuter kvar att spela.

Vinst med 3-2, men det hade kunnat gå tokgalet för Trelleborgs FF som hade det jobbigt i första halvlek.

- Vi hade ganska bra koll på Degerfors IF, så vi var inte överraskade över hur de spelade. Mer överraskade hur vi själva spelade kanske. Vi kan inte göra så som vi gör, vi har inte råd att klydda för mycket och kladda. Deras största chanser i matchen kommer när vi inte sätter vårt spel, säger Patrick Winqvist efter matchen.

Efter slarv i eget straffområde fällde Marko Johansson en Degerfors-spelare i sitt eget straffområde. Straff helt korrekt dömt av domaren, en straff som Shpetim Hasani satte säkert.

Samme Hasani satte sedan också 2-0 innan paus.
Samtidigt var Trelleborgs FF egentligen aldrig nära att göra mål i första halvlek och hade väl aldrig något riktigt bra läge, man körde fast.

- Deras andra mål är kanske lite flyt också, men vi blir straffade av vår lägstanivå. Vi körde fast med vårt anfallsspel, för statiska och stillastående.

Andra halvlek hann knappt börja innan Marcus Pode smackade till ett fint inlägg från Anton Tideman på volley. Ett volleyskott som vackert gick i mål. Ett snabbt mål som var viktigt för Trelleborgs FF. Ett mål som gjorde att man hade känning.

- Man måste sträva efter att hitta lösningar på problemen. I andra halvlek försökte vi verkligen hitta lösningarna på första halvleks problem och - lyckades. Där vi får in ett tidigt mål som ger extra energi direkt, gav oss en möjlighet att vinna matchen direkt.

Vändningen för Trelleborgs FF kom inom loppet av ett par minuter. I den 80 slog inhoppande Furkan Motori ett hårt inlägg som hemmamålvakten petade ut till skytteligaledaren Salif Camara-Jönsson och 2-2.
Nästan direkt efter kvitteringen kom då avgörandet. Inhoppande Mattias Håkansson blev frispelad av Zoran Jovanovic i straffområdet. Mattias tog emot bollen och sedan pricksköt han hem tre poäng till Trelleborgs FF.

- Sen helt plötsligt var vi i ledningen efter två snabba mål. Vid det tillfället är det viktigt att stänga ner matchen, att inte släppa till något. Det gör grabbarna på ett helt utmärkt sätt och vi hamnade inte i stress egentligen någon gång i slutminuterna. Kanske en hörna, men vi hanterar det.

Tränare Patrick Winqvist och Trelleborgs FF gjorde alla byten i matchen mellan 55e och 66e minuten. Både planerade och oplanerade byten.
Efteråt gav han beröm till inhopparna.

- Albin mådde inte riktigt bra och det var därför vi bytte av han tidigt, Marcus Pode hade en känning sedan innan, det tredje bytet var av taktiska skäl. De som hoppar in gör det suveränt och det är glädjande för Furkan Motori att få till en assist och sen unnar man Mattias Håkansson att han får avgöra matchen, även om vi alla hade hjärtat i halsgropen när han tog emot bollen i straffområdet och sen sköt. Men detta var otrolig skön start på höstsäsongen.

Trelleborgs FF inledde höstäsongen på bästa sätt. På lördag hoppas vi att just du är med om att fortsätta lika bra. För då kommer nämligen IFK Värnamo på besök till Vångavallen. Avspark 16:00.

Efter lördagens seger sniffar Trelleborgs FF topplagen i baken. Man ligger på fjärde plats och precis nedanför kvalplatsen uppåt.

Startuppställning:

Marko Johansson - Albin Nilsson (ut 55), Magnus Andersson, Alexander Blomqvist, Anton Tideman - Kristian Haynes, Zoran Jovanovic, Robin Nilsson, Erik Andersson (ut 62) - Marcus Pode (ut 66), Salif Camara-Jönsson.

Avbytare:

Fredrik Persson, Rasmus Fridolf, Mattias Håkansson (in 62), Robin Jacobson (in 55), Johan Brannefalk, Furkan Motori (in 66).


Skribent: Björn Sandberg
Publicerad: 22 juli, 2017
Kategori: A-lag