Vårsäsongen i superettan är över. TFF har samlat ihop 20 poäng på 14 spelade matcher, vilket resulterar i en sjundeplats i tabellen. Patrick Winqvist befinner sig för tillfället på semester i Thailand. När trelleborgsff.se nådde huvudtränaren dagen efter sista vårmatchen mot Brommapojkarna var han tillfreds med att avsluta med en seger.

- Det är alltid det sista man gör som man tar med sig, säger Winqvist. Det vi gjorde mot BP var väldigt bra för alla inblandade i TFF, både för laget, individuellt för spelarna och för klubben att avsluta med en seger och ta tillbaka placeringar. Vi fick bevis på att vi kan göra mål i båda halvlekarna och slå serieledaren. Det enda var att vi inte kunde hålla nollan, det hade varit pricken över i:et. BP har gjort mål i varje match sedan premiären, det hade varit häftigt om vi kunnat nolla dem. Men trepoängaren är det viktigaste. Det är skillnad att ligga rätt många poäng efter och att ligga fyra poäng efter tredjeplatsen.

Vad säger du om våren?

- Prestationsmässigt har vi en väldigt hög lägstanivå, och en väldigt hög högstanivå. Däremellan tycker jag inte att vi har klarat av att prestera det som krävs i matcherna, det vill säga mål. De matcher vi har levererat fler mål har allt kommit på en gång istället. Jag tycker ändå att det är väldigt få av matcherna som vi inte har varit med i, det är väl Dalkurd-matchen med straffen på slutet, men även då är vi bra med i slutet på matchen och trycker på. Summeringen är att vi saknar mellan fyra och sex poäng. Två har Granit (Maqedonci, domare mot Åtvidaberg borta) stulit från oss, men de andra fyra fem poängen tycker jag att vi själva borde ha spelat till oss. Därför ser jag inför hösten att där är många matcher där vi kommer att ha en fin chans. Vi har ett bra utgångsläge, och presterar vi lika bra så har vi stor chans att ta fler poäng.

Känner du att ni har fått ut allt?

- Vi har inte levererat det sista extra i målväg, den sista tredjedelen. Det har varit en trend i superettan att man spelar väldigt defensivt balanserat ibland under matcher. Det är fler lag som spelar 4-5-1, färre lag som spelar med högt försvarsspel och fler lag som spelar på omställning och med kontringar, och det får man acceptera. De mål som har kostat oss är fasta situationer och omställningsspel, men vi har ändå slitit med att förbättra den biten.

Är det ett problem att hantera defensivt motstånd?

- Jag ska inte säga att det är ett problem, men man kan säga att vi är lite mer ovana i det. Vi är i klass med både Dalkurd och BP vad gäller bollinnehav och antal passningar, men vi får inte ut lika mycket. Vi är väldigt offensivt balanserade, men jag har hellre bollen än att inte ha den, och sen jobbar jag hellre med mina spelare hur vi ska agera med bollen. Det har inte varit en tanke från oss, utan det är motståndarna som har gett oss det alternativet, och då får man jobba med det. Det är okej, men det är inte enkelt alla gånger. Det svåraste i fotboll är att göra mål. Jag tycker att vi har tagit stora steg också i vårt anfallsspel. Kollar man sedan tiden i division ett så har det ändå hänt saker i vårt spel, och vi spelar mot bättre lag och bättre spelare nu.

Vad behöver ni utveckla?

- Det blir ett sådant tråkigt svar, men vi behöver vara bättre på allt. Men mer konkret, så defensivt måste vi bli ännu modigare i vårt presspel och vi måste bli bättre på att hantera de olika omställningarna. Vi måste bli ännu mer noggranna med fasta situationer, där är en del vi måste göra. Tittar man i det offensiva spelet så måste vi bli bättre i igångsättning av spelet, med inspark, inkast, frispark. Vi ska jobba mer med anfallsmönster och skruva på vissa positioner. Zoran fick en tydlig roll mot BP vilket var lyckosamt. Sen hoppas jag att vi kan vara lite mer intakta på backsidan, inte för att de som har kommit in inte presterat bra, men det hade varit skönt att se lite mer kontinuitet. Jag tror att vi har haft lite för många byten i vår backlinje över fjorton matcher, byten som jag har varit tvingad till att göra.

Hur håller du bänkspelarna på humör?

- Jag försöker förklara för dem att laget är viktigare än jaget, men det är inte lätt alla gånger. Jag tycker att de måste fortsätta ligga i och jobba, för vi har bra spelare. Anton (Tideman) är ett jättebra exempel på hur man ska hålla humöret uppe, och han har också leveretat när han har kommit in. Andra som har varit tjurigare har haft svårare att prestera när de har kommit in. Man kan tycka synd om sig själv, men det bringar ingenting. Den enda förändring de hade gjort själva är att de hade satt in sig själva, men då hade de gjort någon annan besviken. Det blir inte mitt jobb att hålla dem nöjda, däremot måste jag vara ärlig mot dem och ge dem den uppmärksamhet de är förtjänta av. Man ska behandla dem med respekt, för de är viktiga för mig.

Hur känns det med uppehåll nu?

- Det är det här man har varit inställd på, när det kommer så kommer det. Personligen kan jag känna att jag har varit ilsken på förluster och varit på dåligt humör på någon träning, men nu får man ladda batterierna fullt ut och det är till fördel för alla. Vi hade hanterat att fortsätta och bitit ihop och varit professionella ändå, men nu har vi jobbat sen januari och inte ens haft tre lediga dagar i rad. Det kommer att kännas i ett par dagar att man går ner i varv och bara njuter. Sen kommer jag tänka på fotboll varje dag ändå.

Är du besviken över att vi har så många poäng upp till topp två?

- Jag grämer mig över varje poängförlust, jag tycker att vi har ett lag för att prestera. Mot Dalkurd förlorade vi, men spelmässigt gjorde vi en bra prestation. Vi visade att vi kan utmana dem, men de är bättre än oss i de andra matcherna. Men jag ser oss definitivt göra lika bra resultat på den här andra delen av säsongen som de har gjort på den första delen, sen får man se vad det räcker till.

Är kvalplatsen möjlig?

- Den är jättemöjlig. Precis som att HIF inte ger upp direktplatsen till allsvenskan, så ger vi inte upp chansen att bli trea. Sen ska det göras också, men chansen finns absolut.

Vad har du för förväntningar på hösten?

- Jag har förväntningar på att vi ska fortsätta leverera det anfallsspelet. Målsättningen är fortfarande att göra mål i varje halvlek vi spelar, gör vi det så vinner vi förmodligen våra matcher. Vi får slita på med vårt försvarsspel. Det gäller att göra en bättre höst, vi ska ta mycket mer poäng under hösten. Augusti månad är alltid rolig i fotboll, den brukar avgöra rätt mycket. Först och främst ska vi säkra det som säkras kan inför nästa år, göra jobbet för TFF och bygga på framtiden, sen får man se vart det leder. Först ska vi skapa förutsättningar att minst ha vårt kontrakt klart, det är mål ett. Man kan inte glömma att se sig över axeln helt och hållet, man måste främst inse det.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 4 juli, 2017
Kategori: A-lag