Fotograf: Bildbyrån

Han är den ende TFF-spelare som har vunnit den allsvenskan skytteligan. Den notoriske målskytten Mats Lilienberg slog igenom i TFF i inledningen på 90-talet och rundande sedermera av elitkarriären i samma klubb under ålderns höst. Att han skulle bilda anfallspar med Benny Mårtensson i tidernas TFF-elva var för de flesta självklart.

- Det är väl det bästa kvittot man kan få på att man har gjort något vettigt, säger den numera 47-årige Lilienberg om uttagningen.

Bortsett från moderklubben Wollsjö AIF är TFF den klubb som Mats Lilienberg har representerat under flest säsonger. Till Söderslätts stolthet värvades han inför säsongen 1990 från division fyra-klubben Sjöbo IF.

Under tonåren var han egentligen trött på fotbollen och funderade på att sluta, men tränaren Roland Rasmusson (förre TFF-spelaren Mikael Rasmussons pappa) fick honom att inse att han kunde bli väldigt bra om han bara började träna ordentligt. Och tur var väl det. Lilienbergs utveckling gick starkt framåt och redan på småklubbsnivå gjorde han sig känd som en stor målskytt, vilket sedermera låg som grund till hans övergång från Sjöbo till Trelleborg.

- Jag har alltid gjort mycket mål, även i unga år vann jag skytteligan. Det är en medfödd talang man har.

Vad skiljer de stora målskyttarna från anfallare som inte har lika lätt att hitta målet?

- Att göra de där lätta målen, att stå på rätt ställe. Lasse Larsson var en sån också, han stod där bollen trillade ner, han bara fanns där.

Mats Lilienberg var en starkt bidragande faktor till att TFF gick upp i allsvenskan 1991, och anfallaren fortsatte att leverera i högsta serien. 1993 vann han skytteligan på 18 mål, vilket innebar delad skytteligavinst med Halmstads Henrik Bertilsson. TFF etablerade sig på högsta nivå och Vångavallen satte skräck i motståndarlagen.

- Vi var ett framgångslag. Vi lyckades med små medel och en fruktansvärt duktig tränare, som förädlade spelare från Österlen som kom från division tre och fyra och mixade det med rutinerat folk. Det var egentligen ingen som trodde att vi skulle uppnå det vi gjorde.

Efter skytteligasegern 1993 lämnade Lilienberg Trelleborg och allsvenskan för 1860 München i Bundesliga. Efter att ha vänt åter till Sverige och representerat såväl IFK Göteborg och Halmstads BK som Malmö FF rundande han av elitkarriären i TFF 2002-2004. Under hösten 2002 hjälpte han klubben kvar i superettan och året efter var han med sina 18 mål en viktig pusselbit i det TFF-lag som tog steget upp i allsvenskan. Det är emellertid den första sejouren i klubben som han känner starkast för.

- Den första sejouren kom från ingenstans, jag kom från fyran och det var då allt började. Givetvis är det den som har betytt mest för mig. Utan klubben, lagkamraterna och tränaren hade jag aldrig haft den karriär som jag har haft.

Vad är ditt bästa TFF-minne?

- Det är nog när vi slog Frölunda borta med 3-2 och gick upp i allsvenskan. Vi låg under i halvtid och Tom (Prahl) skällde ut oss, men sen gick vi ut i andra och vände matchen. ”Hulda” (Peter Hillgren) chippade in 3-2 på straff på övertid. Straffen fick slås om, men han gjorde kallt mål igen, säger Lilienberg och fortsätter.

- Första matchen i allsvenskan mot GAIS hemma är givetvis också ett stort minne och en stor grej i min karriär. Vi vann med 1-0 och jag gjorde målet, det minns jag med glädje.

Även om Mats Lilienberg har avslutat fotbollskarriären som spelare så har han fortfarande kontakt med sporten. Han är idag tränare för Hörby FF i division tre. Men saknaden av att spela på elitnivå beskriver han som enorm. 

- Adrenalinet och nerven. Även om jag är tränare så blir det inte samma som att gå ut och ställa sig på planen och spela. Det finns fortfarande nerv, men det pumpar inte på samma sätt. Att gå ut på en allsvensk arena inför X antal tusen är en fantastisk upplevelse.

Följer du TFF?

- Mycket, så mycket jag kan. Jag har koll när de spelar, följer resultat och ser matcher om de går på teve. Har jag möjlighet så tar jag någon av killarna med mig och åker ner och tittar.

Vad känner du kring årets TFF?

- Det ser bra ut, det är väl ungefär vad man kan förvänta sig. Sen kan man alltid vilja att man ska ligga i topp, men de är med i racet. Det är väl bara BP som har ryckt, och de har ryckt rejält. BP blir svåra att nå, men det finns två platser till att tävla om, avslutar Lilienberg.

Alla tiders TFF-elva:

Ryszard Jankowski - Dennis Melander, Peter Abelsson, Christian Karlsson, Jonas Brorsson - Anders Grimberg, Kristian Haynes, Anders Palmér, Michael Hansson - Mats Lilienberg, Benny Mårtensson


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 17 juni, 2017
Kategori: A-lag