Fotograf: Bildbyrån

När Alla tiders TFF-elva röstades fram till 90-årsjubiléet i december var Kristian Haynes en av de mest givna spelarna i laget. Mittfältaren, som på årsmötet i februari fick utmärkelse för 350 A-matcher, har varit klubben trogen i elva år.

- Det är ett bevis på att man genom de här åren har gjort något bra, säger Kristian Haynes. Jag känner mig hedrad att vara med där. Jag har en lång historia i föreningen och att man lyckats ta en plats där, det känns riktigt bra.

Vad är det som har gjort att du har gått hem hos trelleborgarna?

- Det är långa perioder som jag har varit här och med mitt sätt att spela, att offra mig för laget. Jag ser mig som en enormt stor lagspelare, jag ser alltid laget i första hand, och det är något jag vet är viktigt i Trelleborg. Kanske är det lite för min nya roll i TFF också, jag har gett mycket från mig själv både på och utanför planen. Jag har försökt ge de här extra procenten hela tiden.

Kristian Haynes inledde fotbollskarriären i Oxie IF som pojklagsspelare och gjorde i tonåren debut i klubbens seniorlag. Som lagkamrat under en säsong fanns Anders Palmér. Samme Palmér som han nu kamperar ihop med i drömelvan.

- Jag och Anders fick spela tillsammans i Oxie, han är född -60 och jag -80. Nu spelar vi tillsammans i drömelvan på TFF:s mittfält. Han var en fantastisk spelare, och det var kul att spela tillsammans när jag var ung.

En talangfull Kristian Haynes tog steget över till Malmö FF:s ungdomsverksamhet. Efter två säsonger i MFF:s juniorlag och ettåriga sejourer som seniorspelare i IFK Trelleborg och Höllvikens GIF hamnade han 2002 i Trelleborg.

Haynes blev snabbt en startspelare i Trelleborg och var starkt bidragande till att klubben 2003 säkrade avancemang till allsvenskan. Sejouren i högsta serien blev dock bara ettårig, och efter degraderingen lämnade Haynes för spel i AIK. Efter två och ett halvt år i Solna, som bland annat innehöll serieseger i superettan, återvände Haynes till TFF sommaren 2007. Relationen mellan Haynes och TFF var redan då väldigt god.

- Jag körde fast i skadeträsket i AIK och behövde spela fotboll efter tuff konkurrens. Trelleborg ringde, de behövde mig och jag behövde dem också. De visste vad jag var för person och vad jag ville bidra med. Den här relationen har funnits hela tiden. Man lämnar inte en förening med dålig skilsmässa, det kommer man alltid ha igen, och det har präglat den här relationen.

Under sin andra sejour i TFF fick Haynes en ny roll som central mittfältare, något som föll väldigt väl ut samtidigt som laget nådde fina resultat under flera säsonger i högsta serien. Haynes blev en av truppens främsta nyckelfigurer, både som spelare och ledare. Efter att klubben åkt ur såväl allsvenskan som superettan kritade Haynes på för allsvenskt spel med Mjällby AIF 2013.

- Vi har haft en ömsesidig förståelse och respekt för varandra. Med facit i hand har jag gjort ganska bra val. Jag tog chansen att spela allsvensk fotboll igen i Mjällby, och det var inga sura miner för det. Jag minns när vi gjorde intervjun på Södan. Det var en ganska tuff situation, men med facit i hand tog jag rätt beslut. Jag gjorde tio mål i allsvenskan och fick personlig revansch.

Det blev två säsonger för Haynes på Listerlandet. Efter degraderingen till superettan med Mjällby 2014 återvände han till TFF för sin tredje sejour 2015. Cirkeln var sluten.

- Jag gick till Mjällby för att spela i allsvenskan. Det sjönk in för mig som 35-åring att det hade varit ett härligt sätt att komma tillbaka till Trelleborg och hjälpa TFF tillbaka till elitfotbollen. Relationen har bara förstärkts genom åren. Det känns som att jag bara har blivit mer och mer TFF:are.

Idag är Kristian Haynes inne på sin tolfte säsong i TFF. Som bekant kombinerar han sin roll som spelare med att vara assisterande tränare och med en tjänst på kansliet som ansvarig för projektet ”TFF – en kraft i samhället”.

- Det är kanon på alla sätt och vis, väldigt utvecklande och bra. Det är en ny period i mitt liv som är spännande, nu är det lite annat att göra också. Det ger mig en bra stimulans att få jobba med människor med och olika saker.

Du har utgående kontrakt både som spelare och ledare. Hur tänker du kring din framtid?

- Jag tänker inte så mycket på det, jag hinner inte tänka så mycket på det. I den här branschen är det ny match varje vecka, och där ligger mitt fokus. Så länge jag tillför, är motiverad och skadefri så finns alla förutsättningar att fortsätta spela. De får kasta ut mig, ta min plats, men än så länge är jag med. Jag känner att jag har vuxit i prestation när jag har varit skadefri. Just nu tycker jag att det går bra. Jag kommer att fatta ett klokt beslut när det är dags, och det kan förändras snabbt i den här branschen. Men jag har full fokus på att avsluta dessa månader på bästa sätt, sen får vi se.

Kristian Haynes börjar nämna massa olika spelare som på olika sätt har påverkat honom genom åren. Spelare som har varit förebilder och lagt grunden för hans egen karaktär, och spelare som varit fantastiska lagkamrater och på olika sätt bidragit positivt till gruppen.

- Jag vill hylla alla som jag har spelat med genom åren, alla som har gett mig något på något sätt. Jag har fantastiska minnen som jag kommer att bära med mig hela mitt liv från Vångavallen. Jag är en spelare med stort hjärta, och TFF är en liten förening med stort hjärta, så vi funkar nog bra ihop på något sätt, avslutar Kristian Haynes.

Över 350 matcher i TFF-truppen talar sitt tydliga språk. Ännu är inte sagan slut. TFF och Kristian Haynes fortsätter ha en god relation. Förhoppningsvis vara det för många år framöver.

Alla tiders TFF-elva:

Ryszard Jankowski - Dennis Melander, Peter Abelsson, Christian Karlsson, Jonas Brorsson - Anders Grimberg, Kristian Haynes, Anders Palmér, Michael Hansson - Mats Lilienberg, Benny Mårtensson


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 7 juni, 2017
Kategori: A-lag