Fotograf: Björn Sandberg

Efter lång skadefrånvaro gjorde Erik Andersson comeback i TFF-tröjan i tisdagens bortamöte med IFK Värnamo. Med halvtimmen kvar fick 20-åringen hoppa in på lagets mittfält.

- Det kändes riktigt bra att vara tillbaka i elitfotbollen efter några tunga månader, säger han.

Mittfältstalangens skadade det främre korsbandet på en träning på Vångavallen i början på augusti månad. Skadan kom i ett tråkigt läge där Andersson kommit i bra form och blivit en viktig spelare på TFF:s mittfält.

- Det har varit en väldigt lång skadeperiod, men det känns ändå som att det har gått hyfsat snabbt. Jag har hela tiden kunnat påbörja nya grejer och ta nästa steg, jag har aldrig fått några bakslag. Men det är klart att det har varit en tuff period om man kollar tillbaka på det, men inte för tufft.

Hur hanterade du det när du insåg att det var en korsbandsskada?

- Klart det var tungt när det kom, men jag försökte ändå släppa det rätt snabbt. Jag kunde inte göra något åt det. Det var några tuffa månader, men sen bara rehab för att komma tillbaka och spela fotboll.

Efter flera månader av rehabiliteringsträning är Andersson åter redo att kämpa om en plats i TFF:s startelva. Den senaste månaden har han tränat fotboll för fullt. Redan i inhoppet mot Värnamo gjorde han poäng genom att assistera till Camara Jönssons fjärde mål.

- Det kändes ändå bra. Jag kom in i en bra tid i matchen precis när vi hade dödat den egentligen. Jag kunde komma in och spela avslappnat och de hade inte ork att trycka på framåt. Det var skönt att spela och det var det som var det viktiga.

Vilken nivå håller du för tillfället?

- Jag tycker absolut att jag håller superettan-nivå.

När är du tillbaka på den nivå du höll ifjol?

- Klart att där finns mer att hämta, som matchtempo och sånt som ska komma tillbaka. Fotbollsmässigt och så känns det ändå bra, kanske inte som förra året men förhoppningsvis kommer det snart.

Hur ser du på konkurrensen på innermittfältet?

- Där är väldigt bra spelare på innermittfältet som har gjort det bra nu i början, och det har ju hela laget gjort. Jag tycket det är högre konkurrens i år i hela truppen än ifjol. Jag kan inte göra annat än mitt bästa för att Patrick (Winqvist) ska tycka att jag är tillräckligt bra för att spela

Kommer du till ett bättre TFF-lag i år?

- Det känns som värvningarna de har gjort har varit väldigt positiva, och där är spelare som har tagit kliv framåt i sin utveckling och verkligen tagit mer plats. Det känns allmänt som att det är mer konkurrens i hela laget i år än förra året. Jag säger inte att det var en dålig trupp förra året, men det är bättre konkurrens i år.

Erik Andersson är, precis som ifjol, utlånad från Malmö FF. Under fjolåret tränade han frekvent med båda lagen och spelade ibland dessutom matcher med både TFF:s A-lag och med MFF:s U21-lag. Men det kommer att bli mindre av den vara i år, för kanske var den höga belastningen en anledning till skadan han ådrog sig.

- Jag tyckte inte själv att det blev för mycket träning, men det kan ha varit så att kroppen sa emot. Man kan aldrig veta med korsband, men det kan ha blivit för mycket. Så nu blir det max ett fotbollspass om dagen.

På lördag tar TFF emot Syrianska på Vångavallen. Då hoppas Andersson på ännu mer speltid än senast när laget siktar på tre nya poäng. 

- Jag tänker väl att vi bara ska fortsätta så som vi har gjort de senaste matcherna, och fortsätta bygga på det. Då ska det inte vara några problem för oss att ta tre poäng i den matchen.

Hur tror du att det går för TFF i år?

- Jag tror absolut att vi kommer att vara med i toppen. Vi har en väldigt bra trupp och en väldigt bra startelva. Det är många spelare som kan vara med och konkurrera och det är många spelare som håller hög nivå i superettan, så vi kan absolut vara med i toppen och slåss, avslutar Erik Andersson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 4 maj, 2017
Kategori: A-lag