Fotograf: Rikard Ripa

När TFF erbjöd Johannes Johansson ett kontrakt med A-laget tätt inpå superettanpremiären blev 18-åringen en aning överraskad. Svartesonen hade bara tränat med seniortruppen en kort period, men är nu en man för större utmaningar.

- Det var en väldigt kul överraskning, säger han. Jag blev faktiskt väldigt förvånad. Det har gått väldigt snabbt, men nu blev det så helt enkelt. Det var väldigt kul.

Johannes Johansson började spela fotboll som fyraåring i Svarteklubben Charlo. Efter en sväng i Ystads IF gick han över till TFF:s ungdomslag som 13-åring, där han hade två framgångsrika år med uttagningar till Skånelaget.

Efter två år i TFF kände han att han behövde nya utmaningar. A-lagsspel med Öja FF i division fyra blev en nyttig erfarenhet, innan han började på Jonas Therns akademi i Osby samtidigt som han spelade för kamratföreningen på orten.

Ifjol somras återvände Johansson till TFF och dess U17-lag. I höstas började han dessutom på fotbollsgymnasiet i Trelleborg, där han snart har gått ut andra året.

Fotbollsutvecklingen har det senaste året pekat spikrakt uppåt. Johannes Johansson har tagit kliv i sin utveckling som gör att klubben anser honom vara redo för A-truppen.

- Jag tycker att det har gått väldigt bra. Det har gått snabbt med utvecklingen sedan jag kom till TFF i somras, resonerar 18-åringen. Det är tack vare mycket bra tränare som jag har runt omkring mig, både i skolan och i klubben.

Johansson var tidigare i ungdomen central mittfältare, men under sejouren i Öja FF skolades han om till ytterback, vilket var ett lyckat drag. 18-åringen är högerfotad, snabb, offensivt lagd och gillar att komma med i anfallen.

Är du mogen för att spela superettanfotboll redan?

- Jag har mycket att lära. Det tar tid innan man kommer in i tempot, men det går bättre och bättre för varje träning. Det är svårt att säga så här i början, men jag behöver ju självklart mer erfarenhet.

Vad måste du utveckla för att kunna ta nästa kliv?

- Det är väl överlag att kunna hänga med i tempot. I försvarsspelet behöver jag verkligen kunna stå emot när man möter riktigt bra spelare, det är mest det som skiljer i kvalitet på spelare. Man måste vara väldigt skicklig för att hänga med.

Ytterbacken står för närvarande utanför fotbollsträning då han ådrog sig en sträckning i baksidan förra helgen. Men skadan är av lindrigare art och han hoppas vara tillbaka i träning inom en vecka.

- Det är stor skillnad och en omställning från U19. Man får anstränga sig för att hänga med i tempot, så det kan bli jobbiga träningar. Men det är bara bra när man känner att man utvecklas hela tiden.

Eftersom Johansson är blott 18 år gammal har han möjlighet att spela för såväl U19 som U21 om han inte får speltid med A-laget i superettan.

- Jag hoppas jag får spela så mycket som möjligt med A-laget, sen även att det går bra i U19 där vi också har ett väldigt bra lag, säger han om förhoppningarna med året.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 11 april, 2017
Kategori: A-lag