Fotograf: Björn Sandberg

Han tog steget från division tre till allsvenskan över en vinter. Därefter blev Michael Hansson en viktig spelare på TFF:s mittfält under sex allsvenska säsonger. Han fastnade i trelleborgarnas minne och fick platsen till vänster på mittfältet i klubbens drömelva.

- Jag blev oerhört stolt och rörd över det, säger Hansson. Det var väldigt stort. Jag blev nog mer rörd än vad jag trodde jag skulle bli. Jag hade fantastiska sex år där.

Michael Hansson inledde karriären i Malmö FF som ung spelare men tröttnade på fotbollen vid tolv års ålder och tog ett uppehåll på två år. Därefter tog karriären fart igen hos BK Olympic. Efter flera säsonger på Lindängen, både i ungdomslagen och i seniorlaget, tog han steget över till allsvenskan i Trelleborg som 21-åring.

När han på julafton 1993 attesterade ett kontrakt med TFF fick han sin kanske bästa julklapp någonsin.

- Det är det roligaste som har hänt mig på fotbollsplanen, att ta sig till allsvenskan. Det är ett minne man aldrig glömmer. Det är mycket som krävs och man behöver även ha flyt med sig, att folk vet att du gör något bra och att de får upp ögonen för dig, säger Hansson som redan några dagar efter signeringen representerade TFF i en inomhusturnering i Hamburg.

Hösten -93 spelade han division tre-fotboll på Lindängens IP i Malmö, ett år senare stod han på Ewood Park i Blackburn. Det snabba skiftet till trots upplevde han aldrig skillnaden som särskilt stor.

- Jag hade ändå det spelmässiga och det teknikmässiga. Det skulle bara gå snabbare. Men jag kom in i det snabbt, folk peppade och stöttade mig. Hade det inte varit för att lagkamraterna pushade mig så hade det nog varit svårt. De gjorde det enkelt för en.

Michael Hansson fick uppleva allt från allsvensk bottenstrid till Ueafa-cup-spel under sina år i TFF-tröjan. Han utvecklades starkt och blev en viktig spelare för laget under en fin framgångsperiod. Sammantaget blev det 227 matcher i TFF-tröjan.

- Jag höll väl ganska hög allsvensk klass de sista åren där. -98 och -99 gjorde jag mina bättre säsonger, och när jag fick chansen att spela Champions League med Helsingborg så ville jag gå vidare, säger Hansson och fortsätter.

- Men de bästa åren hade jag nog i Trelleborg. De två sista åren var riktigt jävla bra.

Vilket är ditt bästa TFF-minne?

- Jag har faktiskt väldigt många TFF-minnen. Så klart Uefa-cup-äventyret, men även kvalmatcherna mot Landskrona och Hammarby är jättestora minnen. I och med att vi krigade så länge i botten men ändå klarade oss kvar så kändes det nästan som att vi vann serien.

Michael Hansson har idag hunnit bli 45 år gammal. Elitkarriären är över sedan länge, men han är fortfarande med i TV-laget och spelar ibland korpfotboll i Malmö. Dessutom är han tränare för sin son i BK Höllvikens tioårslag.

- Jag saknar de här stora matcherna, derbymatcherna, och tugget i omklädningsrummet. Det kommer jag nog sakna hela livet. Fotbollen har betytt så jävla mycket för mig, och det gör den fortfarande. Jag har levt med bollen sen jag föddes nästan. Jag kommer alltid älska fotboll.

TFF:s utveckling i superettan ska han försöka följa aktivt under året. Förhoppningen är att vara på plats på premiären på Olympia den 1 april om inte jobb eller familj står i vägen.

- TFF betyder så mycket för mig fortfarande så jag vill att det ska gå bra för dem. Det hoppas jag att det gör också, avslutar Michael Hansson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 16 mars, 2017
Kategori: A-lag