07:15 var det samling på Trelleborg Central imorse. Tretton timmar senare är laget framme på hotellet i Östersund. Det blir en rekordlång tågresa för TFF-truppen. Kristian Haynes med erfarenhet av femton års spel på elitnivå kan inte dra sig till minnes att han någonsin har rest så länge för en match.

- Det är väl egentligen inga konstigheter, även om det är lite påfrestningar i det. Man ska inte sitta still för mycket, man får försöka aktivera sig emellanåt, säger han.

När undertecknad når lagkaptenen på telefon efter lunch har laget just passerat Norrköping. Många spelare sitter med sina hörlurar, med fokus på telefon, dator och annan teknisk utrustning. Tiderna har förändrats. Sysselsättningen på bortaresorna ser annorlunda ut idag jämfört med när Haynes började åka på bortamatcher.

- Det var mycket mer kort och socialt umgänge, säger TFF-kaptenen. Kortlek har jag inte sett på många år. Vi hade ett gäng tidigare, men nu har den yngre generationen ett annat intresse.

Kristian Haynes har just betraktat första halvlek av förra veckans segermatch mot Landskrona BoIS på sin laptop. Tillsammans med tränarkollegorna Patrick Winqvist och Magnus Andersson förs en del diskussioner om insatsen.

- Det blev en speciell match där blåsten gjorde det svårt för båda lagen att spela bra fotboll. Målet i baken gjorde att vi uppträdde stressat och Landskrona fick energi. Vi måste skapa mer målchanser än vad vi gjorde. Styrkan från denna match är att vi ändå kan sätta ihop en seger trots att vi är besvikna med vår prestation.

I eftermiddag byter laget tåg i Stockholm, därefter går resan vidare till Östersund. Efter en hotellövernattning på matchorten börjar uppladdningen för kvartsfinalen där det är vinna eller försvinna för båda lagens del.

- Det blir en jättetuff utmaning, men vi är inte i Östersund för att åka skidor. De ska vara bra för att slå oss. Vi är svårslagna och jobbiga att möta, jag hoppas vi kan fortsätta leverera på samma sätt. Vi har alla resultat med oss från denna försäsongen, med prestationer som har varit både höga och låga.

Hur tänker ni taktiskt?

- Det är väl att förbereda sig på hur matchbilden kan se ut. De är rädda om bollen och skickliga offensivt. De har gjort många fina mål där de spelar sig in i straffområdet. Vi kan hamna i perioder med lite lägre försvar, då gäller det att vi är på tårna där inne. Det kommer krävas enormt fokus från vår del. Nyckeln offensivt ligger i hur vi ska bedriva spelet när vi vinner boll. Vi har lite tankar om hur vi ska såra dem och ha längre anfall än vad vi hade mot Kalmar.

Klockan 19:30 imorgon kväll går tåget tillbaka söderut för TFF-truppen. Förhoppningsvis gör man det med en semifinalplats i bagaget.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 10 mars, 2017
Kategori: A-lag