Fotograf: Björn Sandberg

Torbjörn Jönsson blev personen som tog över ordförandeklubban i TFF efter Per-Anders Abrahamssons fjorton år på posten. Nu vill entreprenören fortsätta utveckla TFF med hjälp av sina erfarenheter från den civila karriären.

- Vi ska utveckla klubben genom att ha långsiktighet i vår strategi och arbeta mot uppsatta mål, säger han. Det kommer att bedrivas kontinuerlig utveckling. Det är viktigt också att ta tillvara på de ideella krafter vi har idag, som gör ett fantastiskt arbete och är viktig del i föreningens fortsatta utveckling.

Torbjörn Jönsson är 55 år gammal, född och uppvuxen i Trelleborg. Han bor i en villa ute på öster tillsammans med sin sambo och sina tre barn. När det gäller sport kallar han sig själv för en allätare. I sin ungdom spelade han fotboll i Skegrie BK och Stavstens IF och utövade brottning i IF Altona.

Vid 20 års ålder startade han BCA Entreprenad AB som han fortfarande äger och driver. Därutöver har han startat ytterligare fyra bolag. BCA har vuxit något enormt och har anställda över hela Sverige, från Trelleborg längst ner i söder till Hoting femton mil norr om Östersund.

- BCA startade jag som ett enmansföretag 1983 genom att skaffa en Bobcat och göra uppdrag till olika kunder och byggbolag. Jag omsatte 163 000 kr 1983, idag är det ett bolag med 70 anställda och vi omsätter 300 miljoner. BCA är med och bygger Sveriges infrastruktur med sina affärsområden inom anläggning, betong och järnväg.

Sedan 2013 har han suttit med och gjort bra insatser som ledamot i TFF:s styrelse. Arbetet med att utveckla och modernisera klubben har pågått under flera år.

- Konkret så är det att vi har haft en långsiktighet i vår strategi och satt konkreta mål som är mätbara både sportslig och ekonomisk. Vi har fått upp mer tydlighet i våra roller.

Att nu ta steget över till att bli ordförande beskriver han som en ära.

- När jag fick frågan så blev jag ju smickrad, men jag behövde ändå ta den till mig och tänka över frågan och känna om jag kunde kliva upp. Dels att ha tiden till det, men även vad det innebär med det stora ansvaret. När jag väl funderat på det och diskuterat igenom det med familjen så kändes det rätt att kliva upp i rollen som ordförande för TFF.

Nu tar fyra nya ledamöter plats i TFF:s styrelse. Det rör sig om Katarina Ivholt, Martin Ganslandt och Johan Schubert, samt Timothy Walentynowicz som ifjol var adjungerad. Den sistnämnde blir dessutom vice ordförande i föreningen. Torbjörn Jönsson tror att den nya styrelsen har en bra dynamik som är rätt för TFF.

Torbjörn Jönsson är försiktig med att uttrycka sig kring den sportsliga verksamheten då han klargör att den inte tillhör hans starkaste områden. Men han är ändock optimistisk inför den fotbollssäsong som väntar i Trelleborg.

- Jag hoppas att vi är i topp fem i superettan för herrlaget, att damerna vinner division tre och att vi når en bredare publik. Jag vill att vi höjer vårt publiksnitt till 2 000 per hemmamatch.

Förhoppningsvis kan Torbjörn Jönssons kompetens och erfarenhet från den civila karriären hjälpa TFF att bli en starkare, bättre och mer attraktiv klubb.

- Det är lite annorlunda att vara i en förening än i ett bolag. Men jag har ändå applicerat mycket från min erfarenhet av att sitta i bolagsstyrelser, mitt sätt att vara som vd och bygga upp bolag. Jag känner att jag har haft väldigt mycket nytta av det. Jag har försökt bidra med de delarna under mina år i styrelsen, och det kommer jag fortsätta med, avslutar TFF:s nye ordförande.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 25 februari, 2017
Kategori: A-lag