Fotograf: Björn Sandberg

Med 426 matcher och 111 mål är han en av TFF:s främsta spelare genom historien. När alla tiders elva skulle röstas fram tog Anders Grimberg platsen till höger på TFF:s mittfält.

- Jag trodde inte att jag skulle bli så glad och stolt som jag faktiskt blev över det, säger den tidigare TFF-mittfältaren. Jag sneglade lite grand på det häromdagen, och det är ändå ett härligt erkännande att man gjorde bra saker ifrån sig som spelare i elva säsonger.

Anders Grimberg, uppvuxen på Augustenborg i Malmö, började spela fotboll organiserat först som tolvåring i Segevångs FK. Via Kirsebergs IF värvades han till Malmö FF som ungdomlig 18-åring, men det blev endast en allsvensk match i MFF innan flyttlasset gick vidare TFF inför säsongen 1982.

I TFF:s blåa tröja hittade ”Grimman” rätt. Han fick sitt stora genombrott i den svenska andradivisionen och var en betydelsefull spelare när TFF tog klivet upp i allsvenskan såväl -84 som -91.

- Jag hade rätt mycket glädje i mitt spel. Sen att man kunde dra sin back där ute på kanten några gånger till publikens stora förtjusning, det är väl det som har etsat sig fast hos många. Att man var en finurlig spelare på kanten som låg bakom många mål.

Anders Grimberg har någon form av anknytning till samtliga medspelare i elvan. Antingen har han spelat tillsammans med dem, eller så har han varit tränare för dem.

- Det enda som oroar mig när jag tittar på laget är Brorssons uppspel med vänsterbenet, det skulle vara den enda akilleshälen jag hittar i laget, skrattar Grimberg.

Vad är ditt bästa TFF-minne?

- 84 är fantastiskt, det är helt underbart. Sen glömmer jag aldrig mitt första mål. Jag fick bollen snett bakåt av Jörgen Mårtensson, och satte den stolpe in i bortre hörnet. Mot Markaryd eller Myresjö hemma.

426 matcher i en och samma klubb på elitnivå bär respekt med sig.

- Det är jättemycket, det är det faktiskt. Man har hur många goda minnen som helst, sen även stunder när man helt enkelt har varit kass och inte kommit upp i en bra standard. Det har inte bara varit klackarna i taket, det har ju varit ups and downs, men under min tid som spelare gick vi upp två gånger i allsvenskan.

Efter den allsvenska comebacken 1992 och sammanlagt elva säsonger lämnade Anders Grimberg TFF. Han var då 32 år fyllda, som på den tiden betraktades som en högre fotbollsålder än idag, och samtidigt som han inte var lika självskriven som tidigare valde han att lämna TFF till förmån för IFK Malmö.

Därefter har Grimberg även varit tränare för TFF i tre olika omgångar. Största framgången nåddes 2003 då han förde upp klubben i allsvenskan tillsammans med Ulf Larsson.

- TFF är klubben i ens hjärta. När man varit där i så många år som man har varit så har man skaffat sig så otroligt många vänner och lärt känna folk i Trelleborgsområdet.

Inför säsongen 2017 står Grimberg som ny huvudtränare för division ett-nykomlingen FC Rosengård. TFF följer han från sidan så ofta det bara går.

- Nu var jag med och mötte dem två gånger 2015 med Höllviken, och det var en speciell känsla vill jag nog påstå. Jag följer alltid dem och tittar på resultaten. Patrick Winqvist och jag har pratats vid i telefon vid flera tillfällen utav olika separata anledningar. Senaste gången var av både Casca (Philip Cascalheira) och Linus (Fridolf), och då pratar vi både länge och väl. Trelleborgs FF sitter långt in i själen fortfarande.

Vad tror du om nästa år för TFF?

- De har gjort det jättebra sen de gick upp i superettan, med ett bra grundspel framför allt. Det känns som att TFF är det gedigna TFF som i sinom kan ta sig tillbaka till allsvenskan. Patrick (Winqvist) har gjort ett kanonjobb, inte minst med hjälp av både Kristian (Haynes) och Magnus (Andersson). Det är en väldigt bra trio som har funnit de rätta nycklarna. Bra jobbat, berömmer Anders Grimberg avslutningsvis.

Alla tiders TFF-elva:

Ryszard Jankowski - Dennis Melander, Peter Abelsson, Christian Karlsson, Jonas Brorsson - Anders Grimberg, Kristian Haynes, Anders Palmér, Michael Hansson - Mats Lilienberg, Benny Mårtensson

Ledare: Tom Prahl (tränare), Krister Kristensson (tränare), Bengt Cederberg (lagledare)


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 31 januari, 2017
Kategori: A-lag