Fotograf: Jacob Cronhag

Äntligen är det dags för de svenska elitklubbarna att spela med en gemensam matchboll. 2017 är det premiär för Selects nya ligaboll i Sverige. De spelare ur TFF-truppen som vi har talat med är odelat positiva till nyheten.

- Man får bättre känsla med de bollarna man tränar med, säger Zoran Jovanovic. Det är ganska stor skillnad från boll till boll, tycker jag. Det ska bli skönt med samma boll.

Tidigare har varje klubb tillhandahållit matchbollar från sin egen sponsor. Eftersom allsvenskan och superettan utgörs av många klubbar med olika kläd- och bollsponsorer har det ofta blivit skiften av matchboll från omgång till omgång. Nu tar den svenska elitfotbollen ett steg mot en mer professionell verklighet i och med införandet av ligabollen.

- Jag vet inte om det kommer gynna något lag i den bemärkelsen, däremot blir det mer rättvist eftersom alla har samma boll alltid, resonerar Fredrik Persson. Det blir inte så stor skillnad som mellan exempelvis Masita-bollar och Adidas-bollar. Det är det som kommer vara den absoluta fördelen för alla lag.

Är det en bra boll för dig som målvakt, eller gynnar den utespelarna mer?

- Det är som alla bollar, de gynnar alltid utespelarna mer än vad det gynnar målvakter.

På vilket sätt då?

- Den fladdrar när man skjuter, den ändrar riktning. Det enda som talar för målvakterna är att det kanske är lite tyngd i den, så det kanske är svårare att få till de här fladderbollarna.

Select tillhandahåller sedan tidigare ligabollar till fem andra ligor i Europa. Bland annat den belgiska, holländska och danska ligan.

- Denna bollen känns lite snabbare och lite halare än de vi har kört med innan. Det blir säkert bra. Danskarna spelar med Select och de har bra och snabbt passningsspel, så det ska vi nog också kunna få till, hoppas Jovanovic.

Robin Jacobsson är också positiv till den gemensamma bollen när han stannar till efter ett träningspass på konstgräsplanen.

- Jag gjorde ett par mål idag, så den är helt okej, skrattar mittbacken innan han fortsätter.

- Den är helt okej. Skönt att alla ska ha samma boll.

Hur bra är denna bollen jämfört med andra bollar?

- Den får fyra av fem. Masitan vara bara uppe på två av fem, avslutar Jacobsson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 25 januari, 2017
Kategori: A-lag