Christian Karlsson, kanske mer känd under smeknamnet ”Kryddan”, var en stöttespelare i TFF:s mittförsvar 1989-1995. När Alla tiders TFF-elva röstades fram var han på många sätt en given pusselbit i backlinjen.

- Det är naturligtvis en stor ära att komma med i detta laget, det var ju ett namnkunnigt gäng, säger den förre TFF-försvararen. När man såg 90-listan var det en jävla massa bra spelare, måste jag säga. Det har varit många bra spelare genom åren.

Christian ”Kryddan” Karlsson debuterade i moderklubben Vellinge IF:s A-lag redan som 15-åring. Efter tre säsonger som ordinarie i gamla division tre värvades han till TFF i andradivisionen. 1990 avancerade laget till allsvenskan, och åren därefter präglades av idel framgång såväl nationellt som internationellt.

- Om man jämför karriärens olika stopp man hade, så brukar jag alltid säga att den lagandan som fanns i TFF från ledningen och neråt till siste man i spelartruppen var unik. Det var en otrolig lagsammanhållning. Det var otroligt många spelare som hatade att förlora, vi var nog ett otroligt jobbigt gäng att möta.

Varför tror du att du fastnade i Trelleborgarnas minne?

- Vi hade egentligen en extrem framgångsperiod från -91 till -94. Vi lyckades vinna division ett i stenhård konkurrens med HIF och kom upp i allsvenskan och lyckades bli trea första året i en tuff serie med bara tio lag. Sen naturligtvis Blackburn och Lazio som är svåra att glömma bort med all uppmärksamhet det fick. Det är väl därför man finns med i minnet, kan jag tänka mig.

Vad tror du om att bilda mittbackspar med Abelsson?

- Min första tanke var att vi nog inte skulle förlora så många nickdueller, skrattar ”Kryddan” innan han fortsätter.

- Jag har sett honom spela mycket, det är en oerhört klok spelare. Vi hade säkert kompletterat varandra bra. Jag har haft massa olika partners genom åren, och det funkade ganska bra med alla. Abelsson var en toppspelare, det är alltid enkelt att spela med bra spelare.

Efter säsongen 1995 värvades Christian Karlsson till Malmö FF innan flyttlasset gick vidare till IFK Göteborg 1998. Efter ett par säsonger i ”Blåvitt” fortsatte karriären i den danska ligan där han representerade först Esbjerg och sedermera AB Köpenhamn innan han lade skorna på hyllan 2004. På sin meritförteckning har han dessutom åtta landskamper för Sverige.

Idag följer Christian Karlsson fotbollen enkom från sidan och någon lockelse att spela korpen eller liknande existerar inte. Han är engagerad som tränare för sin dotters ungdomslag i Vellinge IF och följer dessutom en hel del skånsk elitfotboll från åskådarplats. Delar av livet som elitspelare kan han sakna ibland när han tänker tillbaka.

- Man kan väl säga både och. Man kan sakna det här med att vara ett gäng som jobbar och har trevligt ihop, samtidigt debuterade jag som 15-åring i Vellinge och spelade till jag var 35 i danska ligan, så jag fick min dos av elitfotboll. Jag saknar inte det så att jag hade velat vara inne i det igen, men man kan sakna kamratskapen och så

TFF är den klubb som Christian Karlsson representerade under flest år på seniornivå. Sammantaget blev det 308 matcher i den blåvita dressen. Nuförtiden syns ”Kryddan” inte sällan på Vångavallen och han följer klubben ganska noga. Han säger att han bevittnade 7-8 matcher på plats under fjolåret, och till det blev det ytterligare några på teve.

- Det känns väl lite som att de är rätt på rätt håll, laget och hela föreningen just nu. Jag tror nog att de har en vettig chans att vara med slåss och slåss om de fyra högsta platserna. Om spelarna är friska och målskyttarna är på hugget så tror jag det. Det känns som att tränaren har en tydlig plan, och det brukar bli bra när man har det, avslutar ”Christian ”Kryddan” Karlsson.

Alla tiders TFF-elva:

Ryszard Jankowski - Dennis Melander, Peter Abelsson, Christian Karlsson, Jonas Brorsson - Anders Grimberg, Kristian Haynes, Anders Palmér, Michael Hansson - Mats Lilienberg, Benny Mårtensson

Ledare: Tom Prahl (tränare), Krister Kristensson (tränare), Bengt Cederberg (lagledare) 


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 17 januari, 2017
Kategori: A-lag