Fotograf: Björn Sandberg

Efter tre träningar är den första träningsveckan för året avklarad för TFF. Huvudtränare Patrick Winqvist var tillfreds med att vara tillbaka på ett härligt Vångavallen, om än kylslaget.

- Jag tycker att det är viktigt att komma igång. Det är en tid nu där vi måste hinna fram, ifjol var vi inte riktigt framme där vi ville vara, säger TFF-tränaren. Vi har tjatat på spelarna om att det är viktigt att sätta högsta fart från början. Det är en längre tävlingssäsong, vilket också är ytterligare en anledning till att komma upp i fart direkt.

Innan träningsuppehållet fick spelarna ta del av personliga träningsprogram att följa under ledigheten. För ett år sedan var Winqvist kritisk till vissa spelares fysiska status vid träningsstarten, men i dag är han betydligt belåtnare.

- Jag tycker faktiskt att spelarna har tagit tag i saker och ting under uppehållet. Det är ingen som ser ut att ha kommit tillbaka i dålig form, så jag tror att de har gjort sin läxa under vintern.

Magnus Andersson har redan hållit i ett fyspass med laget, och den spelande assisterande tränaren kommer att fortsätta hålla ett sådant pass varje vecka.

Dessutom kommer laget att träna dubbla fotbollspass under vissa dagar, åtminstone kommer de spelare som inte arbetar civilt att erbjudas den möjligheten. Det handlar om blott 7-8 spelare som har möjlighet att genomföra extra träningar dagtid. Där blir det mer individuellt fokus, som exempelvis avslutsträning, och inte så mycket fokus på laget.

Vad kommer fokus ligga på nu innan matcherna drar igång?

- Att få ihop truppen och sammanhållningen och fortsätta spinna vidare på det. Vi ska fortsätta utveckla vårt spel. Vi lade en bra grund defensivt förra året, men vi har bitar att utveckla vidare nu. Sen är det viktigt att varje spelare får klart för sig sin roll i både det defensiva och offensiva spelet, vilka uppgifter man har i olika moment. De bitarna tycker jag är viktiga.

Kommer årets TFF skilja sig från fjolårets, spelmässigt?

- Vi försöker utveckla vårt spel och bli ännu lite bättre i sättet att föra matcher. Jag tycker vi var på god väg ifjol, vi har ändå blivit ett lag som kan föra spelet något bättre. Vi har rätt många offensivt skickliga spelare, så kanske ska vi våga vara lite mer offensivt balanserade. Vårt mittfält har kanske blivit ännu mer löpstarkt, och vi vill försöka ta kliv och springa mer i matcherna.

Vad talar för att TFF är ett bättre lag i år?

- Att vi har spetsat laget ytterligare, tycker jag. Inget ont om de som har lämnat, men vi hade tuff konkurrens och vi anser att vi har spetsat ytterligare med vissa spelare. Det är små, små förändringar, inget stort, men vi har hela tiden tagit ett litet kliv.

Så här långt har Albin Nilsson, Robin Nilsson och Marko Johansson förstärkt laget utifrån inför kommande säsong. Dessutom har Hugo Andersson lyfts upp från de egna leden. Målet är att göra klart med minst en spelare till, men det kan även bli två.

- Vi ska bli någon spelare till. Vi tittar fortfarande efter någon back, men vi kan mycket väl ta in någon offensiv spelare också.

Är det något som är nära, eller ligger det längre fram i tiden?
- Det är väl lite längre fram. Man vågar inte ta ut någon seger i förskott, det är för tidigt.

Imorgon startar en ny träningsvecka. Om mindre än två veckor går första matchen av stapeln då Värnamo väntar på bortaplan.

- Det är en viktig tid nu innan matcherna kommer igång, så att vi inte hamnar i det läget vi var i ifjol där vi inte riktigt var framme. Fördelen för oss jämfört med de andra lagen är att vi trots allt inte har så stor omsättning på spelare. De spelare som kommit in är redan på plats, säger TFF-tränaren.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 15 januari, 2017
Kategori: A-lag