Fotograf: Bildbyrån

Peter Abelsson fick en plats i mittlåset när alla tiders TFF-elva skulle röstas fram. Efter tio säsonger och över 270 matcher i den blå tröjan var han i mångas ögon en given spelare i backlinjen.

- Framför allt är det väl stolthet att folket har röstat fram det, det tycker jag är extra kul. Det är en ära att få vara med där. Jag har känt mig som en del av föreningen i många år, säger den tidigare mittbacken, som var på plats på klubbens 90-årsfest i Parken.

Abelsson värvades till TFF 1999 från småländska Nybro IF och blev snabbt en nyckelspelare i mittförsvaret. Han bar även lagkaptensbindeln runt sin arm under flera säsonger.

Mittbacken lämnade för Malmö FF sommaren 2004. 2006 gick flyttlasset vidare till norska Viking innan han återvände till TFF inför den allsvenska säsongen 2009. Därefter blev han Trelleborg trogen innan han lade skorna på hyllan efter degraderingen från superettan 2012.

Varför tror du att du har fastnat i trelleborgarnas minne?

- Jag har alltid försökt representera klubben på ett bra sätt, och jag har varit stolt över att spela i Trelleborg. Jag har väl alltid känt att jag har varit en riktig lagspelare, och det har betytt väldigt mycket för mig att det har gått bra för klubben. Jag har alltid gett mitt yttersta och offrat mig många gånger, det hoppas jag att folk har sett.

Peter Abelsson, som är den spelare som har gjort flest allsvenska matcher för TFF genom tiderna, hade huvudspelet som sin främsta styrka. Såväl framåt som bakåt vann han det mesta i luften.

Idag har Peter Abelsson hunnit bli 39 år gammal. Trots att elitkarriären sedan flera åt tillbaka är över snörar han ibland på sig fotbollsskorna. I Malmökorpen har det blivit flera härliga fajter. Bland andra har han spelat ihop med de gamla TFF-spelarna Mikael Hansson och Patrik Svensson.

- Jag har trivts väldigt bra i Trelleborg, både i föreningen och med allt runt om, säger Abelsson. Jag har kanske haft mina bästa fotbollsår där på många sätt, även om det var spännande att vara både i Malmö och i Norge. Jag känner mig väldigt hemma i Trelleborg.

Främsta meriten från TFF-åren är femteplatsen i allsvenskan från 2010. Han var även med om det allsvenska avancemanget 2003. Sedan går det inte att sticka under stol med att Abelsson även upplevt dystra stunder i TFF. Helhetsbilden är emellertid klart positiv.

- Det bästa minnet är när vi var så jäkla starka på hemmaplan. AIK, Göteborg, Malmö FF och andra storlag kom till Vångavallen, och vi slog dem. Matcherna mot dem på hemmaplan var nog de bästa. Det var många säsonger när man kände innan att här kommer de inte ta några poäng idag, ingen slår oss hemma.

- Det verkar vara lite det Trelleborg har fått tillbaka nu. Det är värdefullt.

Peter Abelsson brukar bevittna två tre matcher om året på Vångavallen, utöver det blev det även en del matcher på teve under fjolåret. Och han gillade vad han såg.

- Jag tycker att man kan fortsätta på den väg man började förra året, då är Trelleborg inget lätt lag att slå. Det visade man framförallt på hemmaplan med 22-23 matcher i rad utan förlust. 

- Jag tror nog att de kan vara ett lag på övre halvan i år också. Sen är det tufft att ta de här platserna där uppe, men chansen finns i alla fall, avslutar Peter Abelsson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 7 januari, 2017
Kategori: A-lag