Fotograf: Björn Sandberg

TFF:s sommarförvärv Johan Brannefalk fick göra debut i den blåa tröjan när han byttes in i den 63:e matchminuten borta mot Ängelholm. Mittfältaren hoppas nu ta en ordinarie plats i höstens TFF-lag.

- Det kändes jättekul. Jag förväntade mig inte så mycket speltid, men det är alltid kul att få komma in i första matchen, säger Brannefalk. Jättekul att få göra debut i superettan och den första tävlingsmatchen i seniorsammanhang för mig.

Hur tycker du att du klarade dig?

- Jag tycker att jag hängde med i tempot. Vi låg under och ville mycket framåt för att få in kvitteringsmålet och förhoppningsvis ledningsmålet, som aldrig kom. Jag hade någon felpass, men ju längre matchen gick ju mer kom jag in i det. Det var klart lite nervöst, men det släppte efterhand, fortsätter mittfältaren. 

Matchen mot tabelljumbon var så klart en match gästerna ville vinna, men TFF-spelarna hittade inte rätt nivå och fick nöja sig med en poäng i Skånederbyt.

- Första halvlek var jättedålig, även om jag inte spelade så såg jag matchen och hörde kommentarerna från bänken. Utifrån vårt spel sett var det positivt att få med 1-1, trots att vi inte spelade bra fotboll. Det är en match som vi egentligen kanske ska förlora sett till hur vi spelar. Men på förhand var det klart en besvikelse att vi inte tar tre poäng. Jag tror att rätt många förväntade sig det, även vi i laget.

Varför kommer ni inte upp i nivå?

- Jag vet inte, men det kan så klart kanske ha med underskattning att göra. Det är svårt att säga när man börjar på bänken och inte riktigt känner av stämningen på planen och tugget i ringen innan avspark. Jag tycke det såg ut som rätt många individuella misstag som spelarna vi har i vårt lag inte brukar göra. Jag hörde lite snack om underskattning i omklädningsrummet efteråt, men det är svårt att känna av när man inte är med från början. Med tanke på att vi har sju matcher utan att förlora så borde det vara tre poäng mot Ängelholm som ligger sist.

Den nu 18-årige Johan Brannefalk startade fotbollskarriären som fyraåring i Kvarnby IK. Sedan 11-årsåldern har han spelat i Malmö FF:s ungdomsverksamhet där han gått igenom alla leden innan han kände att det var dags för en ny utmaning.

- Jag gick till TFF för att utveckla mitt spel på seniornivå. Jag har gjort två och en halv säsong i Malmös U19 varav två har varit som kapten och från start i varje match. Jag kände att jag var klar med U19-fotboll i MFF. Trelleborg visade intresse och det är kul att gå till en seniorklubb. Det är bara positiva förändringar, jag såg inget negativt i det, säger Brannefalk. 

Johan Brannefalk har gjort två U19-landskamper, den senaste för nästan exakt ett år sedan. Under sin tid i Malmö FF har han spelat på alla positioner i laget förutom målvakt. Han är med andra ord väldigt allround.

- Jag tycker att jag har bra teknik, bra passningsfot och bra spelförståelse, säger han när han ska beskriva sig själv.

Hur ser du på dina möjligheter i TFF i höst?

- Jag hoppas att jag får starta och spela så mycket som möjligt. Jag vill hjälpa både mig själv och laget till så mycket framgång som möjligt och utvecklas mer än vad jag hade gjort i Malmö som ungdomsspelare. Det ska bli lärorikt att spela med rutinerade spelare som Kristian Haynes och Magnus Andersson, som har gjort många allsvenska matcher, och få mycket tips och råd av dem, vilket jag inte kunde få i U19 i Malmö.

Kan du slå dig in i startelvan till nästa match i superettan?

- Om jag förstår det rätt så är Haynes avstängd. Min förhoppning är att ta en plats. Vi har två andra väldigt duktiga innermittfältare i truppen i Philip Cascalheira och Robin Andersson, och det är upp till Patrick (Winqvist) vem som ska spela. Men jag hoppas så klart på mig själv, vilket de också gör.

Vad tror du om TFF:s möjligheter i höst?

- Vi måste ta en match i taget, vi får inte titta för mycket framåt. Vi ligger sexa nu, men det är inte allt för många poäng neråt till kvalplatserna. Det gäller att kriga varje match för att hålla ett avstånd neråt och bli ett etablerat lag i superettan. Så man inte blir lurad att vi är klara för nästa säsong bara för att vi ligger sexa. 

- Vi har ett starkt lag och vi är svåra att slå. Det är bara till att mata på så är jag ganska säker på att det lösa sig. Går det riktigt bra och vi fortsätter att vinna så har vi till och med chans att titta lite uppåt i tabellen, avslutar mittfältaren. 


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 22 augusti, 2016
Kategori: A-lag