Fotograf: Björn Sandberg

Kristian Haynes har återvänt till Vångavallen och han kunde summera premiärkvällen på ett lyckosamt vis. Med två mål och en fin insats bidrog han starkt till 3-2-segern mot Eskilsminne. Nu väntar en andra omgång i Växjö på lördag.
- Vi ska vara obehagligt tunga att möta, säger Kristian Haynes.


Fotbollssäsongen är igång. TFF fick precis den start klubben hade hoppats på när nykomlingen Eskilsminne premiärbesegrades på Vångavallen inför 1 040 åskådare. Kristian Haynes gjorde sin första match på Vångavallen sedan hösten 2012, och han var belåten med att vara tillbaka.

- Jag fick lite flashback även om jag bara har varit borta några år. Jag har många matcher på Vångavallen och det gav sig till känna när jag kom ut för line up. Det var många känslor som kom tillbaka, och jag var taggad så klart, säger Kristian Haynes. 

För tredje året i följd ställdes TFF mot en taggad nykomling i första seriematchen. Många hävdar att det är just i inledningen av serien som en nykomling är som tuffast att möta. Eskilsminne bjöd på tufft motstånd, men hemmalaget var numret större. TFF tog den premiärseger som alla i och kring klubben förväntade sig.

- Jag kan känna att det var en liten lättnad att vi fixade det. En premiär är upphaussad på många sätt, och jag försökte få grabbarna att inse att det bara är en match av 26. Vi är inte färdiga med allt i ledarteamet heller, men det gäller inledningsvis att sätta en viss standard vad vi ska representera.

Kristian Haynes presenterade sig snabbt i måndags. Efter fjorton minuter petade han in 1-0 efter ett högklassigt inlägg från höger av Ali Jasim. Efter 63 minuter satte han det psykologiskt viktiga 3-1 med pannan efter ytterligare ett fint inlägg av Jasim. Kristian Haynes var TFF:s bäste målskytt under försäsongen och han visade direkt i premiären att han kommer göra många mål även i serien.

- Att spela med Salif (Camara Jönsson) bredvid sig är som att spela med Zlatan. Han är stor och stark, och jag är ganska löpvillig. Jag upplever det som att vi sätter deras backlinje i stort arbete. Det var skönt att göra mål såklart. Jag har gjort en del mål under försäsongen, vi vill ha med oss det i serien.

Trots att TFF var matchens klart starkaste lag så vann hemmalaget bara med uddamålet. Eskilsminne förvaltade sina lägen väl och tog vara på TFF-försvarets misstag. I slutskedet försökte gästerna pressa på för en kvittering.

- Det är lite samma som på försäsongen, det känns som att vi har full kontroll på matchen, men ändå ska sista tio bli spännande. Vi behöver knyta ihop säcken bättre, menar Kristian Haynes.  

På lördag åker TFF till Myresjöhus Arena för att ställas mot Östers IF som spelade allsvensk fotboll så sent som 2013. Den anrika Växjö-klubben har gjort en liknande resa neråt i seriesystemet som TFF gjorde för några år sedan. Öster har ett välmeriterat lag och var tillsammans med Örgryte utpekat som den store seriefavoriten före säsongsstarten.

- Matchen kommer ändå rätt lägligt efter att vi har avklarat premiären hemma. Det är som jag läste någonstans, det är nog första gången i division ett som TFF inte har press på sig när man kommer iväg. Vi möter en av förhandsfavoriterna på deras hemmaplan, som kommer från Superettan och har ett bra lag. Det känns som en bra match för oss.

Är målsättningen att vinna eller är ni möjligen nöjda med en poäng?
- De tankarna vill jag egentligen aldrig ha, att vi inte åker för att vinna alla matcher. Alla matcher satsar vi för tre poäng, så är det bara. Sen kan det vara skillnad på balansen i laget, men det finns egentligen ingenting som säger det. De kommer att vilja sätta sin prägel på hemmaplan, och det kanske vi kan försöka utnyttja.

Kan laget få en annan formering på lördag?
- Det är inte omöjligt. Vi har en härlig konkurrens, det står och väger på många olika positioner där vi har många olika alternativ. Det är något vi har jobbat hårt med under försäsongen och det är viktigt att vi använder det som en fördel att vi kan byta spelare. Det ska vara konkurrens varje vecka och de bästa ska spela på helgen.

Kristian Haynes betonar vikten av att samtliga spelare i truppen känner delaktighet i lagets resultat, oaktat om det blir seger eller förlust. Alla kan inte vara på plan under säsongens samtliga omgångar, men alla kan hela tiden ge sitt yttersta för att dra sitt strå till stacken. Kristian Haynes och Magnus Andersson har haft en del konversationer med truppen om detta under försäsongens gång.

- Det är viktigt på något sätt att det är vi tillsammans hela tiden, för mig är det jävligt viktigt. Denis Malovic är ett praktexempel på det. Han var inte med i truppen senast, men han var med i omklädningsrummet både före och efter matchen. Vi ska hjälpas åt hela säsongen. Det kommer hända mycket med skador och avstängningar och alla kommer att behövas, säger Kristian Haynes och fortsätter. 

- Är man utanför så ger man allt på träning för att visa tränaren att han har fel. Det går inte att vara sur om man är utanför, då är man fel ute.

Premiär i Trelleborg i måndags, och redan på lördag spelas alltså andra omgången på bortaplan i Växjö. Kristian Haynes njuter av att vara igång.

- Det ska bli inspirerande att fortsätta spela matcher varje helg. Jag hoppas att vi har fått upp temperaturen i Trelleborg. Känslan är ändå att folk är positiva. Vi kämpar och visar lite jävlar anamma. Det ska vi få fram, det är det som har burit Trelleborg genom åren. Vi ska vara obehagligt tunga att möta, avslutar TFF-kaptenen.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 2015-04-16
Kategori: A-lag