Fotograf: Björn Sandberg

Han har intagit en ny roll som en av två spelande assisterande tränare i TFF. Efter tre spelade träningsmatcher och ett kortare uppehåll ser Magnus Andersson positivt på lagets förlustfria inledning av försäsongen.
- Det känns som att vi ligger i fas. Det har varit två bra månader, säger han.


Efter träningsmatchen mot BW90 i Sjöbo i tisdags i förra veckan fick TFF-truppen ledigt för resten av veckan. Igår kväll inledde TFF en ny träningsvecka på Vångavallens D-plan med siktet inställt på lördagens träningsmatch i Halmstad mot IS Halmia. Knappt två månader in på årets försäsong finner Magnus Andersson en god känsla i kroppen.

- Jag tycker att vi har gjort ett gediget arbete. Tycker att vi har varit med i alla matcher och sett en hel del goda intentioner som vi ska jobba vidare med. Jag tycker att alla spelare har tagit ett ansvar när de väl har spelat. Även om vi kan bli bättre så har det över lag varit bra prestationer i alla matcher, säger Magnus Andersson.

Finner du någon skillnad mot ifjol?
- Jag är oftast positiv inför varje försäsong. Det känns som att vi fick in ganska namnstarka spelare förra året, men sen fick vi inte ihop det. Det är det visserligen nu också, men det finns väl en lite annan karaktär på spelarna nu. De har varit med i den här serien ett tag och de vet vad som krävs, det tror jag kan göra stor nytta.

Spelare ur årets trupp vittnar om en väldigt god stämning både på träningsplanen och i omklädningsrummet, något som till viss del saknades ifjol. När klubben har rekryterat spelare i vinter har god karaktär varit ett ledord.

- Vi har fått in bra unga spelare också, de som varit här tidigare, som Hannu (Sirviö, TFF:s U19-tränare) har arbetat med. De är bra skolade och de vet vad som krävs för att komma in i laget och jobba uppåt.

För Magnus Anderssons del är rollen som spelande assisterande tränare ny för i år. Tillsammans med återvändaren, tillika den privata vännen och tidigare lagkamraten, Kristian Haynes utgör han ett bollplank åt huvudansvarige Patrick Winqvist.

- Jag tycker att det har fungerat bra. Det kan vara en svår balans, samtidigt som man ser på helheten ska man koncentrera sig på sin egen roll, men det har fungerat över förväntan.

Tar du ett större ansvar nu?

- Jag går in för min träning ganska mycket, men det är klart att man är med och pratar både före och efter träning. Det är klart att man försöker ta lite mer ansvar, men sen vill jag prestera som spelare också. Det är viktigt att hitta en balans där. Det blir väl mer naturligt att det är Patrick som har ansvaret just under träning.

Hur delaktig har du känt dig som tränare?

- Det är Patrick som har huvudansvaret, men jag tycker ändå att han lyssnar på mig och Kristian och tar till sig vad vi säger. Vi försöker lära av varandra och ha en dialog kring allting. Man får göra sin röst hörd och komma med input, det känns viktigt.

Hur känner du kring din personliga form på planen under inledningen?

- Jag tycker att det har känts ganska bra. Jag var lite oroad när vi gick från att vara tre backar till att vara fyra. Det tar lite tid innan man hittar sin roll där, men jag tycker att det har fungerat bra. Jag känner mig hyfsat samspelt med de flesta i backlinjen, jag har fått några år med de flesta som spelar där bak.

Ikväll tränar TFF fysisk styrka på Sports Club Oasen, innan det är träningsfritt på onsdag och fotbollsträning på torsdag och fredag. Nu gäller det att förbereda sig på bästa möjliga sätt inför mötet med seriekonkurrenten Halmia på bortaplan på lördag. Det inte sällan använda uttrycket om att resultaten inte har någon betydelse på försäsongen är måhända att betrakta som en floskel.

- Det är viktigt att vinna de här matcherna, att visa att vi är ett bra lag. Jag tror att man har med sig det in i serien sen. Om vi kan visa att vi har kommit lite längre än vad de gjort så kan vi skapa trygghet i vårt lag och sätta funderingar i deras. Det är viktigt att vinna även om det bara är en träningsmatch, viktigt att skapa en vinnarmentalitet redan nu, anser Magnus Andersson.

Två månader in på försäsongen, efter tre avverkade träningsmatcher, har TFF ännu inte förlorat. En oavgjord försäsongspremiär mot FC Helsingör följdes av segrar mot Landskrona BoIS och BW90.

- Det är bra. Jag tycker personligen att det är viktigt att känna att vi inte har släppt in så mycket mål heller, vi har ändå en viss trygghet bakåt.

På lördag möter TFF IS Halmia på Halmstad Arenas konstgräs. Det återstår att se om matchen blir TFF:s fjärde raka utan förlust.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 23 februari, 2015
Kategori: A-lag