Fotograf: Bildbyrån

Han återvänder till Trelleborgs FF som ett etablerat och hyllat nyförvärv. Efter två år i allsvenskan med Mjällby AIF förstärker Kristian Haynes TFF med en förhoppning om att föra klubben tillbaka till finrummet.
- Det hade varit en dröm att ta Trelleborg tillbaka till eliten, säger 34-åringen.


Inte kort efter säsongsslutet i höstas började rykten florera om att TFF ämnade värva tillbaka Kristian Haynes från Mjällby. Förhandlingar mellan TFF, Kristian Haynes och Mjällby har pågått sedan slutet på förra året, men först i torsdags morse kunde parterna enas. Kristian Haynes attesterade ett treårskontrakt med Trelleborgs FF som spelande assisterande tränare, och övergången från Mjällby blev ett faktum.

- Det känns helt rätt att ge något tillbaka till Trelleborg medan man är i bra slag, det har jag tyckt varit viktigt. Jag har alltid haft en plan att komma tillbaka, men nu blir det ett år tidigare. Det blir den tredje sejouren i TFF och det tyder på att det finns något visst i relationen. Nu har jag tre år på mig att ta Trelleborg tillbaka till superettan, säger Kristian Haynes som fyllde 34 år i december.

Men beslutet att lämna Mjällby har inte varit helt enkelt. Familjen Haynes trivs bra i Blekinge och det tog sin tid innan, som han själv uttrycker det, ”rätt beslut hann landa i skallen”. De senaste månaderna har Kristian och hans familj levt i ovisshet. Därför är det med glädje han nu kan konstatera att de har tagit ett beslut som de upplever som det bästa för familjen på sikt.

- Från det att Trelleborg var i kontakt med mig efter säsongen så har det varit lockande på många sätt. Jag har bara ett år kvar med Mjällby och vi åkte ur allsvenskan med stor besvikelse. När Trelleborg presenterade långsiktighet så blev helheten intressant.

Kristian Haynes kommer fram till sommaren att bo kvar tillsammans med familjen i Bromölla. Till träningarna på Vångavallen kommer han att pendla, och vid behov planerar han att övernatta hos vänner eller släkt i Trelleborg.

Under sina två säsonger i Mjällby har han hunnit med 49 allsvenska matcher och 14 mål. Han har drivit en blogg på Sveriges Radios hemsida och varit spelarkrönikör hos fotbollsmagasinet Offside. Hos många Mjällby-supportrar har han gjort sig populär för sin sympatiska attityd och tillgänglighet gentemot fansen.

- Jag vet inte om jag har hunnit att ändras eller utvecklas under dessa två åren, men jag tycker att jag har fått lära mig en del saker i Mjällby som kanske har gjort mig till en bättre spelare och människa.

Första säsongen på Listerlandet blev lyckosam för Kristian Haynes. Han noterades för tio mål under säsongen, vilket var nytt personbästa, samtidigt som Mjällby slutade på en elfteplats i allsvenskan. År två blev betydligt tyngre. Mjällby hade svårt att finna formen och klubben åkte ur högsta serien. Haynes återfanns stundom på avbytarbänken under den tunga hösten och fick sparsamt med speltid av den nye huvudtränaren Anders Linderoth.

Även om Kristian Haynes har trivts bra med sin tillvaro på Strandvallen så har det inte undgått honom att Mjällby AIF har varit en klubb omgärdad av turbulens. En tränare har avgått efter missnöje i spelartruppen, en annan tränare har fått sparken, och en sportchef har blivit uppsagd mot spelarnas vilja. I samma veva har Mjällby dragits med stora ekonomiska bekymmer, och i höstas åkte klubben ur allsvenskan.

- Det var många situationer som kändes bekanta från Trelleborg, saker som jag kände ångest över i TFF. Folk förlorade jobben för att vi hade det svårt på fotbollsplanen. Den resan tog mig väldigt hårt i Trelleborg, säger Kristian Haynes och fortsätter.

- Jag ville se flytten till Mjällby som en chans att spela på en nivå som är så bra som jag tror att jag är. Jag ville koncentrera mig på fotboll, och jag hade ingen anknytning till föreningen, men det tog inte många veckor innan jag tog stort ansvar här också. Men det är väl så jag är som människa, jag tycker till om mycket och jag vill väl i längden.

Under de kommande tre säsongerna kommer han att fungera i rollen som spelande assisterande tränare i TFF. Detta är en roll som han i år kommer att dela tillsammans med Magnus Andersson. Kristian Haynes är väldigt glad att han får möjlighet att återförenas med en av sina närmaste vänner från fotbollslivet.

- Det är Patrick (Winqvist, TFF:s huvudtränare) som tar ut laget. Bara för att jag är assisterande är det ingen självklarhet att jag ska ta ut min plats. Vi får kolla lite gemensamt kring laget och balansen och hur vi ska formera det. Som vanligt ska jag tycka till. Ett nära samarbete med tränaren har jag alltid haft.

För en tid sedan träffades Kristian Haynes, Magnus Andersson och Patrick Winqvist i ett möte som berörde planerna för årets säsong. Kristian Haynes berättar att mötet var riktigt bra och att många bitar föll på plats efter den träffen.

- Vi är i grunden bra killar alla tre som är ödmjuka och sugna, vi är vinnare. Jag tror att vi kan komplettera varandra på ett bra sätt. Jag vill att vi involveras mycket, även om han har sista ordet. Vi accepterar att det är han som tar ut laget, och backar upp honom kring det.

Det finns tre steg i den svenska fotbollsutbildningen. Nu i januari har Kristian Haynes påbörjat det andra steget som går under benämningen Advanced. Utbildningen fortskrider under hela 2015. För tillfället håller han på att bygga sin egen ledarfilosofi.

- Jag vill vara en tränare med ett stort engagemang som ställer höga krav. Ibland krävs det att man är rolig och social, ibland måste man vara hård. Man behöver vara situationsanpassad. Jag ser mig själv som väldigt social, och jag har fungerat bäst när jag har trivts bra. Man måste bygga upp ett förtroende hos spelarna. Det är mycket upp till ledarna hur spelarna formas, och där vill jag föregå med ett gott exempel.

Vad har du för koll på TFF:s lag?

- Jag har väl ganska bra koll, tycker jag. Jag har ändå följt det nära och jag har bra inblick i truppen. Hannu (Sirviö) och Jimmi (Olsson) har lett laget och jag har haft mycket kontakt med Jimmi och pratat med honom efter matcher.

Från Kristian Haynes förra sejour i klubben finns Magnus Andersson, Fredrik Persson, Zoran Jovanovic och Robin Jacobsson kvar i truppen, även om den sistnämnde varit iväg ett par säsonger hos BW90. Dessutom är några av de egna produkterna i A-truppen välkända för Haynes eftersom han lärde känna dem när han hjälpte till som tränare i U17 under säsongen 2012.

- De unga fanns med ifjol och jag hoppas att de kan ta nya kliv och visa framfötterna. Nu värvas det även in lite etablerat, och vissa kanske undrar om vi ska bromsa ungdomarna nu, men det är viktigt med konkurrens också. Jag ska göra allt för att stötta dem och hjälpa dem framåt. Jag pratar gärna med spelare för att hjälpa dem med tips och tankar för att utvecklas.

Kristian Haynes har ännu inte hunnit sätta sig in så mycket i division ett södra, men han understryker särskilt att TFF måste se ödmjukt på uppgiften.

- Jag har lärt mig att ödmjukhet är viktigt. Trelleborg har varit här i två år och har haft det ganska tufft. Vi ska bygga ett lag som fungerar på sikt och göra en bra säsong, men inte titta för långt fram. Man måste förstå att det är en ny tränare igen med nytt tänkt, det är den stora utmaningen med att bygga nytt. Det är mycket som ska fungera år ett för att man ska kunna få ut en maxeffekt, säger han.

Kristian Haynes har de senaste veckorna tränat sju-åtta pass i veckan med Mjällby. Även under ledigheten i december var han igång med träning på egen hand.

- Det går inte att ha semester. Nu är jag i den åldern där jag kanske behöver träna hårdare och hårdare för varje semester.

På måndag gör Kristian Haynes sin första träning för året med TFF. Han ser framemot att återvända till Vångavallen för att träffa både nya och gamla ansikten. Mittfältaren har gjort 289 matcher för Trelleborgs FF och går i år in på sin nionde säsong med klubben. 

- Det känns viktigt att jag kan komma tillbaka och avsluta. Det hade varit ett skönt avslut på min karriär att ta tillbaka Trelleborg till eliten, och sen bygga vidare på det. Det hade varit en dröm. Det var där jag kom fram en gång, och även om det har varit utbrytningar på vägen så har vi alltid haft en bra relation. De banden tyder ändå på någonting, avslutar Kristian Haynes.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 31 januari, 2015
Kategori: A-lag