Under måndagen gjorde TFF klart med en ny huvudtränare för 2015. Det blir 38-årige Patrick Winqvist som går på sitt första huvudtränarjobb på seniornivå. Och han är taggad inför uppgiften.
- Vi ska i dagsläget säga att vi ska bli ett stabilt lag, men på lång sikt är visionen att komma tillbaka till Superettan, säger TFF:s nye tränare.

Patrick Winqvist har verkat inom Malmö FF:s ungdomsverksamhet i över tjugo år. Han har varit tränare för de flesta åldersgrupperna i MFF och för föreningens högsta utvecklingslag, U17, U19 och U21, har han vunnit SM-titlar under de senaste åren. Under 2014 fick han erfarenhet av att arbeta med fotboll på högsta nivå i Sverige då han var assisterande tränare i allsvenska Brommapojkarna. Efter årsskiftet flyttar han tillbaka med familjen till Skåne.

- Jag valde att gå till Trelleborg eftersom det är en sportsligt bra utmaning. Det känns som att det är på en bra fotbollsnivå. Jag tycker det är intressant att TFF har en historia av rätt många säsonger i Allsvenskan och i Superettan och det är en klubb med ambitioner att nå tillbaka dit. Med tanke på att jag flyttar tillbaka till Malmö så känns närheten till Trelleborg som en fördel. Jag har följt Trelleborg mycket när jag var yngre också, säger Patrick Winqvist.

Patrick säger att han ofta åkte med familjen till Trelleborg på 90-talet för att titta på allsvensk fotboll, även om Malmö FF var nummer ett för honom. Han har även en bakgrund som fotbollsdomare vilket innebär att han bland annat har dömt TFF:s U21-lag ett flertal gånger. Även Patricks far var framgångsrik domare, på högsta nivå i Sverige, och Patrick åkte ofta med när han dömde allsvensk fotboll på Vångavallen. Patrick själv hade nått division två (nuvarande division ett) när han lade domarkarriären på hyllan för över tio år sedan.

TFF 2015 blir en väldigt inspirerande utmaning för Patrick Winqvist. Det blir hans första uppdrag som huvudtränare på seniornivå.

- Jag har väntat rätt många år innan jag har lämnat ungdomssidan för seniorsidan. Vi får se nu om det är rätt väg att gå. Jag tycker att jag har försökt bygga på mig så mycket erfarenhet som möjligt innan jag har tagit steget till seniornivå.

Vad för typ av fotboll och spelmodell förespråkar du?

- Jag tycker det är rätt så viktigt att titta på hur truppen ser ut, och sen göra en bedömning hur man ska spela efter det. Men jag föredrar att spela med fyrbackslinje och två forwards. Jag har sagt att det är bra om TFF hittar tillbaka till den kultur och den fotboll man har spelat tidigare och varit framgångsrika med. Sen vill väl alla tränare spela boll längs marken och ha boll så länge som möjligt, men ofta har man motståndare på andra sidan som resonerar likadant.

Kan du utveckla vad du menar med att TFF ska hitta tillbaka till den kultur och fotboll man har spelat tidigare?
- Jag tänker på spelartyperna man har hittat som kanske inte är givna stjärnor. Man har hittat rätt många lokala förmågor, spelare som kanske inte är namnkunniga, men som är pålitliga spelare med bra karaktär och som passar in i modellen och har ett hjärta för klubben. Det är något som jag har följt när jag har tittat på TFF tidigare genom åren. Sen har man spelat en fotboll som har varit framgångsrik på den modellen och Tom (Prahl, tidigare tränare) har nått väldigt stor framgång i sitt sätt att coacha laget.

Hur är du som ledare?

- Jag har sagt själv att jag är ganska lugn som person och jag försöker lägga mycket kraft på min träning och det matchförberedande arbetet. Jag tror att man kan förändra mer på träning än på match. Jag har väl ingen jätteauktoritär ledarstil egentligen, utan jag bygger rätt mycket på träning och på diskussioner med spelare och lär spelarna att själva tänka i situationer på matchen.

Patrick Winqvist bor kvar i Stockholm fram till årsskiftet, men han har redan påbörjat planeringen inför kommande säsong. Han har täta kontakter med TFF:s klubbdirektör Mattias Kronvall, och nu handlar det mestadels om att göra klart med en spelartrupp. I skrivande stund har blott sju spelare kontrakt med TFF över 2015.

- Eftersom jag inte har följt Trelleborg så noggrant i år så är det mycket upp till Kronvall att göra en bedömning över vilka spelare som ryms inom budgetens kapacitet för nästa år. Föreningen måste sätta vad de har för ambitioner och målsättning med den trupp man kontrakterar. Min uppgift är att ta det material man får och försöka omvandla det till bra matcher och så mycket poäng som möjligt, fortsätter Patrick Winqvist.

Patrick Winqvist är heltidsanställd i Malmö FF sedan 2002. När han inför årets säsong lämnade för Brommapojkarna tog han tjänstledigt från Skåneklubben. Tjänstledigheten kommer att fortsätta att löpa även under 2015, även om han har förhört sig hos MFF om framtida arbetsuppgifter under dagtid då tjänsten i TFF är endast på halvtid.

Nu handlar det om att få allting på plats och fortsätta planeringen för att återigen göra Trelleborgs FF till ett framgångsrikt lag på högre nivå. Siktet är inställt på Superettan. Kanske inte 2016, kanske inte 2017, men åtminstone på sikt.

- TFF vill hellre spela högre upp i seriesystemet och visionen och målsättningen på lång sikt är att komma tillbaka till Superettan. Vi måste i dagsläget säga att vi ska bli ett stabilt lag. Vi ska inte glömma att man spelade en avgörande match i slutet som man var tvungen att vinna för att rädda sin existens. Det måste man ha i bakhuvudet. Vi kanske ska börja med att ta tillräckligt mycket poäng för att bli ett stabilt division ett-lag, sedan får vi ta det därifrån, avslutar Patrick Winqvist.

Fakta Patrick Winqvist 

född 1976, från Malmö.

Föreningar som tränare: Malmö FF och IF Brommapojkarna.

UEFA Pro Diploma, SvFF:s högsta tränarutbildningsnivå.

Utbildad på Göteborgs universitet 2011-12.

Lag som tränare:

Arbetade under 2014 som assisterande tränare för IF Brommapojkarnas A-lag och ansvarig för U21-laget.

Har arbetat som Ungdomstränare i Malmö FF sedan säsongen 1991-92.

Har under mer än 20 år i MFF:s ungdomsverksamhet tränat alla olika åldrar. Sedan 2002 arbetat på heltid i MFF som ungdomskonsulent. 2009-2012 tränare för MFF U19 tillsammans med Thomas Sjöberg. 2012 tränare för MFF:s U21-lag. 2013 tränare för MFF:s U17-lag.

Meriter:

2010 Svensk mästare med Malmö FF U19

2012 Svensk mästare med Malmö FF U21

2013 Svensk mästare med Malmö FF U17

Övrigt:

Steg 4-utbildad som domare och verksam strax under eliten på det som idag är div 1-nivå. Även ett antal uppdrag som fjärdedomare i Allsvenskan.

2012-13 tränare för Sveriges P95-landslag, som hjälp till förbundskapten Tomas Turesson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 20 november, 2014
Kategori: A-lag