Fotograf: Rasmus Thorell

Han är sommarfönstrets hittills enda förstärkning till TFF-truppen. Nu ska allroundskicklige Robin Jacobsson slå sig in i TFF:s startelva och förstärka laget inför höstsäsongen.

- Jag ska göra allting för att ta en startplats, men jag vet att det inte är en given plats man har, säger han.

När TFF slutade femma i allsvenskan säsongen 2010 fanns det en ung spelare i truppen som Tom Prahl trodde mycket på. Namnet på spelaren lyder Robin Jacobsson, han var 20 år gammal och fick göra korta inhopp under de fyra sista seriematcherna.

När laget laddade för säsongen 2011 fanns Robin Jacobsson ganska frekvent med i startelvan under träningsmatcherna. Ibland på yttermittfältet, ibland som släpande anfallare. Det var nog många som trodde att Ystadsonen var på väg att slå sig in i TFF:s startelva på allvar, men lagom till säsongstarten ådrog han sig en svår knäskada som höll honom borta från spel i 4-5 månader. Jacobsson var nära att slå sig in på högsta nivå i Sverige, men föll på mållinjen. Men han vill inte kalla det ett tungt slag.

- Det kan jag väl inte säga att det var. Jag kände väl själv att jag inte var en allsvensk startspelare. Jag var rätt ung och där var många duktiga spelare. Det var bättre att ta något kliv ner och spela regelbundet och utvecklas i sin egen takt, säger han.

Sedan Robin Jacobsson lämnade TFF har han representerat BW90, för närvarande i division tre. 24-åringen ser sig själv i grunden som en offensiv spelare, men under de åtta senaste matcherna har han spelat mittback i Bjärsjölager-klubben. Jacobsson säger att han alltid har huserat omkring på olika positioner i laget och jämför sig därav med den förre TFF-hjälpgumman Thommie Persson.

- Trelleborg har sagt klart och tydligt att de värvar mig som en offensiv spelare. Men det sa tränaren i BW90 också, sedan tog det fem matcher så satte han mig som mittback.

TFF:s klubbdirektör Mattias Kronvall är nöjd med att ha rott värvningen i hamn.

- Det är en spelare som kan användas i många olika positioner i laget. Vi var intresserade av honom redan i vintras, men då gick det inte att lösa med hans arbete. Han är i rätt ålder och har redan erfarenhet från spel på högre nivå samtidigt som han fortfarande har en ambition att spela högre upp i seriesystemet, säger Mattias Kronvall.

- De har visat intresse under en längre tid. Det känns lite mer seriöst i TFF än i BW90. Det är en serie högre upp också vilket gör att jag förhoppningsvis kan utvecklas ännu mer, säger Robin Jacobsson.

I BW90 har han länge varit säker på en startplats i varje match. I och med klubbytet till TFF blir det plötsligt en tuffare uppgift att ta en plats i startelvan. Men Robin Jacobsson känner ingen oro.

- Konkurrens måste man ha för då måste man kämpa hundra procent på varje träning för att visa att man vill spela, det stärker alla spelare i laget. Jag ska göra allting för att ta en startplats, men jag vet att det inte är en given plats man har. Fast det är det ingen som har. Man får visa på träningarna att man vill spela och prestera när man får chansen.

Jacobsson tränade, och spelade även ett par träningsmatcher, med TFF under några veckor på försäsongen. Under den gångna veckan har han medverkat på lagets träningspass och nivån på träningarna anser han vara bra.

- Det är ett duktigt lag med många duktiga spelare som har spelat betydligt högre upp och fortfarande är duktiga. Att laget ligger där de ligger tycker jag är märkligt med tanke på den trupp man har. Jag har förstått att det är en svår serie där många slag slår varandra, säger Robin Jacobsson.

Vad tror du om höstsäsongen?

- Jag vet inte riktigt, det känns som att toppen kommer bli väldigt tuff att nå. Målsättningen är så klart att stanna kvar nu när vi ligger där vi ligger, sedan får vi satsa på nästa år i stället, säger 24-åringen.

Robin Jacobssons kontrakt med BW90 löper ut först den 10:e augusti. Han kommer att spela två matcher till för Björsjölager-klubben samtidigt som han tränar med TFF. Hemmamatchen mot Motala den 17:e augusti kan bli hans första för säsongen i TFF-tröjan.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 2 augusti, 2014
Kategori: A-lag