Den sista pusselbiten i TFF-truppen är på plats. Under onsdagskvällen skrev Freddy Borg på för spel i Trelleborgs FF.

- Jag har varit här och tränat ett tag och det har känts bra hela tiden, och sedan är jag ju från Trelleborg från början. Klubben satsar för att gå upp och det känns verkligen som att man vill vara med på den resan, säger 30-åringen.

Freddy Borg är uppväxt på Stavstensvägen i Trelleborg och inledde fotbollskarriären i Trelleborgs FF. När det var tid att börja gymnasiet värvades han till Landskrona där han kombinerade gymnasiestudierna med fotbollsspel i Landskrona BoIS. Därefter har han i ung ålder representerat IFK Trelleborg, Malmö FF och Höllvikens GIF innan han värvades till Östers IF 2005 där han slog igenom på seniornivå och blev en tongivande spelare för Växjö-laget i såväl Allsvenskan som i Superettan och Division 1.

Inför säsongen 2012 ville Freddy Borg testa på något nytt. Drömmen om att bli proffs utomlands slog in när han flyttade till Tyskland och först representerade Hansa Rostock i andraligan och sedermera Alemannia Aachen samt SV Darmstadt 98 i tredjeligan. Tiden i Hansa Rostock beskriver han som höjdpunkten i karriären.

- Det var en stor klubb med mycket fans och med många bra spelare som man fick spela med. Det var kul att uppleva. Det är ändå det man har jobbat för hela vägen, säger Freddy Borg.

Vad har tiden utomlands gett dig som spelare?

- Man har lärt sig väldigt mycket om hur fotboll fungerar och hur det kan vara, både bra och dåligt. Jag är kanske inte riktigt samma spelare som jag var innan. Jag har spelat på lite andra positioner och haft andra roller än vad jag har haft tidigare, både offensiva och mer defensiva.

Freddy Borg tränade med TFF redan i somras när han var klubblös efter att ha lämnat den tyska fotbollen. Något kontrakt med TFF blev det inte då, istället åkte han till azerbajdzjanska Azal PFK på ett halvårslångt nytt utlandsäventyr. Nu har Freddy Borg skrivit på för TFF fram till sommaren, med option på förlängning säsongen ut, trots att han tidigare tvekat kring spel i division 1.

- När man har kommit tillbaka så vill man såklart spela så högt upp som möjligt, men ju längre tiden gått desto mer har TFF känts som ett bra val. Det känns som ett bra beslut, säger Freddy Borg som har tränat med TFF sedan i januari.

Hur har träningarna känts med laget?

- Det har känts bra! Jag har inte jättebra koll på division 1, men jag tror att vi har så pass bra lag att vi kan vinna serien.

Freddy Borg har under större delen av karriären spelat i anfallet eller på en offensiv mittfältsposition. På vilken plats han konkurrerar i TFF vet han inte.

- Det är upp till Conny var jag spelar. Han sätter mig där han tror att jag tillför laget mest.

Hur är du som spelare?

- Jag tycker att jag är bra med boll, är en bra passningsspelare och bra avslutare.

Den nu 30-årige Freddy Borg spelade med Öster i division 1 säsongerna 2008-09. Växjö-klubben tog sig tillbaka till elitfotbollen på det andra försöket, och kanske infinner sig samma scenario i Trelleborg.

- Vi lyckades där och det tror jag att vi kan göra nu också. Det är bara ett lag som går upp direkt och det gäller att ta den platsen. Man måste vara med från början och det gäller att man vinner mycket matcher.

Borg har följt två av TFF:s inledande träningsmatcher från sidan av planen. Om han finns med på banan när laget på lördag möter LB07 på bortaplan är ännu så länge oklart.

- Jag tror att det kommer gå bra i år och att vi vinner serien, avslutar han.

Vi hälsar härmed Freddy Borg varmt välkommen i Trelleborgs FF!


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 6 mars, 2014
Kategori: A-lag