1940

TFF spelade sin 100:e seriematch.

Vårsäsongen gick inte bra, TFF slutade sexa, mycket beroende på att laget hade en del inkallade spelare till militärtjänstgöring, däribland viktiga kuggar som Gunnar Lantz, Ivan Norrman och Karl Bergkvist. Höstserien gick dock bättre och TFF slutade på en tredje plats efter imponerande vinster mot bland annat Olympic, Borrby och Simrishamn.

Årets bottennapp var i en pokalmatch mot IFK Trelleborg då TFF förlorade med 9-0. IFK:s överlägsenhet var påtaglig och Erik ”Kick” Svensson plockades bort ur spelet.

1941

På årsmötet godkändes det att BK Ymor, som TFF fört underhandlingar med under året, skulle anslutas till föreningen och Ymors K Nilsson valdes in i styrelsen. Detta hände i begynnelsen av året då TFF firade femton år som förening.

Årets första match spelades mot Gislövs IF och TFF utklassade sina motståndare med 13-1 och redan i halvtid var ställningen 9-0. När matchen var slut hade samtliga anfallsspelare kommit med i målprotokollet. Kanske satte denna match sin prägel över säsongen, för TFF upplevde ett bra år.

I premiärmatchen av Sydskånska serien besegrade TFF mot alla odds IFK Simrishamn med 4-0 på bortaplan mycket tack vare målvakten Börje Pettersson och Gunnar Lantz. TFF slutade på en tredje plats i serien på vår, bland annat genom att besegra Flagg, Kick och IFK Ystad. En tredje plats borde egentligen inte räckt till avancemang till Skåneserien men eftersom Skånes FF beslöts sig för att ombilda denna serie fick TFF plats. I tidningen stod det ”Äntligen kan man säga. Efter alla dessa år i Sydskånskan bör det kännas trevligt för den ambitiösa föreningen att ha nått detta mål, även om det nu blev på detta sätt.”

Premiären och tillika debuten i Skåneserien slutade med en seger mot Ystads IF med 3-0 i en ”snabb, välspelad och juste match”, där TFF-spelarna gjorde en kanonmatch och visade sig samspelt utan många svaga punkter. I referatet går det att läsa att TFF ”visade sig på sin bästa sida, och håller laget den stilen i fortsättningen kommer säkerligen också publiksiffran vid deras matcher att betydligt ökas”.

TFF kom att hänga med bra i serien, bland annat hade laget en svit på tre vinster med 17-1 i målskillnad som kröntes med en 4-0-seger mot Arlöv hemma på Idrottsplatsen. Första bortasegern i Skåneserien kom mot Håkanstorp mot vilka TFF vann med 2-0.

Till slut blev TFF femma och Gunnar Lantz vann den interna skytteligan på 28 mål.

1942

Vid årsmötet konstaterades det att avancemanget till Skåneserien var välförtjänt efter många års slit. Styrelsen kunde också nöjas åt ett litet kassaöverskott. Räkenskaperna balanserade på en summa av 2 710 kr och 96 öre. Gustav Plato valdes till lagledare för A-laget, något han skulle vara i femton år.

Årets första match spelades den 29 mars mot IFK Trelleborg. "I strålande sol begick Trelleborg sin fotbollspremiär, men tyvärr hade vårvädret inte kommit tillräckligt tidigt för att kunna försätta idrottsplatsens plan i något så när spelklart skick." Kanske var det därför som TFF förlorade med 1-5.

Bortsett från förlusten i den första träningsmatchen gick resten av försäsongen hyfsat och stärkta av vinsten mot Smörlyckan i genrepet inledde laget seriespelet på ett strålande vis. Tre raka segrar blev det innan första förlusten kom mot Tomelilla. I matchen saknade TFF viktige "Kick" Svensson som inte fick någon permission.

Förlusten mot Tomelilla var den första av många nitar som TFF gick på under 1942. Fyra raka förluster blev det innan en efterlängtad seger togs mot Östra Torp i en träningsmatch i sommarhettan. Fast trots att det blev idel segrar i träningsmatchandet, fick TFF inte till det när serien drog igång. Förlusterna radades upp och i en match mot Lunds GIF tvingades TFF fullfölja matchen med endast nio man sedan Gunnar Lantz och Tage Andersson blivit skadade.

TFF slutade sist i Skåneserien och tog endast fyra poäng. Positivt var dock att en rad framtidsspelare debuterade under året. Ingemar Tillberg, Agne Rosberg, Åke Andersson, Karl-Erik Svensson, Egon Leo och Sven Bergsten gjorde samtliga sina första matcher i TFF:s A-lag.

1943

Inför Skåneseriens våromgång hade TFF ett hopplöst utgångsläge. Laget låg sist med endast fyra poäng och även om TFF tog ytterligare fyra poäng fick man börja om Sydskånska serien. Men 1943 innehöll trots detta en del för framtiden stora händelser. Till exempel debuterade framtida ordförande Gunnar Persson i A-laget mot IFK Simrishamn även om detta blev den enda matchen för Persson detta år.

Men den största händelsen under 1943 var att juniorlaget tog sig till DM-final mot Helsingborgs IF. På vägen dit besegrades IFK Trelleborg, Stavsten, IFK Ystad, Lunds BK och Malmö FF. Laget var talangfullt med lirare som Sven Bergsten, Ingemar Thillberg, Agne Rosberg, Egon och Sture Leo och Åke Olofsson.

Inför matchen var förväntningarna stora hos stadens fotbollsintresserade invånare. Folk diskuterade hit och dit om TFF:s chanser mot stora HIF. TFF:s tränare Svante Persson, konstaterade att ”HIF måste vara bra om de skall vinna. Och mycket folk blir det.” Han hade rätt. 1220 personer tog sig till Idrottsplatsen och fick se TFF kämpa väl men inte räcka till mot ett fysiskt överlägset Helsingborg. Siffrorna skrevs till 1-3 där TFF:s mål gjordes av Ingemar Thillberg. Åke Olofsson blev utsedd till bäste TFF:are och fick därför mottaga Hoffs Möblers pokal.

Under 1943 tog TFF åter upp handbollen på schemat. Handbollslaget vann korpserien detta år före lag som Tullen, Posten, Pressen och Scan.

1944

Efter nedflyttningen till Sydskånskan innebar att TFF fick ta nya tag. Och det kom föreningen att göra. Både A-laget och juniorlaget visade att Trelleborgs FF var på rätt väg. Dessutom bildades ”TFF:s vänner”, en medlemsförening där ett 40-tal personer ingick.

På försäsongen stod laget för en stor fotbollsknall i staden när IFK Trelleborg besegrades för första gången. Resultatet skrev till 2-1, var rättvist och kunde ha blivit större. Sture Lundberg gjorde båda målen.

I seriespelet på våren gjorde TFF en väl godkänd säsong även om laget inte nådde någon topplacering. TFF vräkte dock in mål och tre matcher i rad gjordes sju mål på motståndarna: 7-4 mot Olympic, 7-1 mot Allians och 7-0 mot Vintrie. Tore Hansson Ingemar Tillberg och Gunnar Lantz var alla framträdande i dessa matcher, som målskyttar och framspelare.

En av vårseriens höjdpunkter var derbyt mot Stavstens IF som slutade 1-1 inför 924 personer, ett publikrekord i serien. Matchen var tät och intensiv och bjöd publiken på spänning i slutminuterna där Stavsten var ytterst nära att vinna matchen men Stig Persson i TFF-målet höll tätt.

På hösten när serien åter startade stod det klar att TFF skulle bli ett topplag. På försäsongen hade di blåe vunnit mot div 2-laget Limhamns IF och kom taggade till seriestarten. TFF inledde försiktigt men blev bättre för varje match och i storsegern mot Stavsten med 5-1 i TFF:s 500:de match befäste laget toppositionen. I sista matchen efter vinst mot Malmö SK med 3-0 gick TFF om Kick och knep förstaplatsen innan serien gick till vila.

Juniorlaget upprepade 1943 års bragd och tog sig ånyo till DM-final. Även denna gång stod Helsingborgs IF för motståndet. Dessvärre upprepades historien och TFF förlorade åter med 3-0. Men trots förlusten stod det klart att TFF hade många unga duktiga spelare att bygga på i framtiden. Dessutom en tränare i Svante Persson som kom att spela en viktig roll framöver.

1945

Säsongen 1945 inleddes med att TFF besegrade Östra Torp med 10-0 i en träningsmatch där både Sture Leo och Bertil Pettersson debuterade. Målvakten Pettersson kom under sin karriär att göra 389 matcher i TFF-tröjan.

Det blev idel segrar i träningsmatcherna och detta gav en förhoppning om avancemang till Skåneserien division 1 och så skedde också. Det började med tre vinster där TFF gjorde 26 mål och endast släppte in två och avslutades med ett nervöst kval mot Eslövs IK där TFF vann den första matchen med 3-2 inför tusen personer på Idrottsplatsen. I den andra matchen startade TFF i knock-outstil och i halvlek ledde trelleborgarna med 6-1. Matchen slutade 7-2 och därmed tog TFF steget upp i Skåneserien. ”Alla som såg matchen i Trelleborg i söndags mellan de båda lagen förstår att TFF gjorde en alldeles ypperlig match. Från försvaret till kedjan spelade alle man på höjden av sitt absoluta kunnande.”

Comebacken i Skåneserien blev lyckad. Premiären vann TFF med hela 9-1 mot Malmölaget Rapax på bortaplan och centern Ingemar Thillberg var strålande och visade hur mycket han betydde för laget. Han vann också skytteligan på 50 mål.

Men det fanns andra viktiga spelare i laget. Sven Bergsten, Martin Karlsson, Gunnar Lanz och Sture Lundberg vara alla viktiga och såg till att TFF var serieledare innan uppehållet och att laget endast förlorade en match.

1946

TFF firade tjugoårsjubileum som kröntes med en riktigt bra säsong för A-laget som nådde seriesegern i Skåneserien och gav föreningen den största framgången hittills.

Fast det började inte särskilt bra. I genrepet förlorade TFF mot Kävlinge med 4-0 men trots det stora nederlaget syntes det att formen var på väg och det var främst i avslutningarna som TFF misslyckades.

När serien startade var TFF taggat och förlorade inte mer än en match under våren och säkrade seriesegern mot Flagg på Sorgenfri Idrottplats i Malmö. I den matchen gjorde Ingemar Thillberg båda målen och han vann också skytteligan detta år genom att göra 46 mål.

Men seriesegern räckte inte för att laget skulle avancera. I stället krävdes det två kvalmatcher mot Helsingborgs AIS. I den första matchen tog TFF en siffermässigt säker seger med 4-2 där hela laget stod för en bra insats men där mittfältaren Åke Olofsson tillhörde de bättre. I returen på Idrottplatsen i Trelleborg den 2 juni säkrade TFF avancemanget till Sydsvenskan. Resultatet skrevs till 3-0 inför 1440 personer. Därmed var TFF för första gången med i det nationella seriesystemet och i samma serie som rivalen IFK Trelleborg.

Debutsäsongen i Sydsvenskan blev till en början tuff och TFF gick på några ordentliga minor. Den första poängen kom mot Råå och den första segern i matchen därefter, mot Limhamn. Detta gav styrka åt TFF som tog sig uppåt i tabellen och inför seriepausen låg laget precis efter IFK i tabellen. I derbyt delade TFF och IFK på poängen. Matchen samlade 1331 och IFK dominerade en intensiv match men TFF:s målvakt Bertil Pettersson var rena rama väggen.

1947

Fortsättningen av debutsäsongen i Sydsvenska blev tuff och när TFF inkasserade ytterligare en förlust i derbyt mot IFK Trelleborg frågade sig många hur det skulle gå för laget. I derbyt var det tack vare en hårt arbetande Kick Svensson och målvakten Bertil Petterssons paradspel som höll siffrorna nere.

Som sig bör till ett stadsderby var det många som ville se matchen och därför var det stora problem med insläppen. ”Köerna till Idrottsplatsen kunde säkert ha ordnats smidigare. Nu fick en del av publiken vänta till en kvart, tjugo minuter innan det gick att komma in”.

Det såg alltså inte bra ut för TFF under en period på vårkanten, men nu redde laget ut stormen och genom 4-3 mot Klippan på Idrottsplatsen klarade TFF sig kvar i Sydsvenskan vilket var viktigt för ett lag som var på uppgång.

När serien åter startade på hösten inledde TFF med att förlora några matcher innan laget reste sig och började avancera i tabellen och när TFF vann mot Laholm på bortaplan med 2-1 låg laget på den övre halvan. Med på den bortaresan fanns Bertil Lundberg, nyförvärvet från Svedala IF, som kom att bli väldigt nyttig i framtiden.

Två stora händelser ägde rum under 1947. TFF gjorde sin 600 match sedan föreningen grundades och dessutom gjorde laget sitt 100:de mål på Svedala IF och det var Martin Karlsson som gjorde det.

1948

”Medan skidsäsongen ännu står i sitt flor i norr, medan SM-finalen i bandy spelas i Stockholm, medan handbollsserierna fortsätter i landet och medan man åker skidor bara ett par mil norrut, begår Trelleborg sin fotbollspremiär.” Och inte mindre än allsvenska IFK Norrköping hade tagit sig till staden för att möta TFF på den västra träningsplanen. Planen hade skrapats fri från snö tack vare bistånd från en av stans vägskrapor. Nu hjälpte detta föga, Norrköping vann med 8-0 men hemmalaget hade ”en ganska envis otur och hade varit värt åtminstone ett tröstemål”. Norrköping ställde upp med nästan hela sitt berömda stjärngäng, som en viss Nils Liedholm, och blev svenska mästare detta år.

Trots att TFF tappade sin målkung, Ingemar Tillberg till MFF precis innan serien drog igång, lyckades laget mobilisera och stod väl förberett och under vårens seriespel spelade TFF åtta raka matcher utan förlust och besegrade bland annat rivalen IFK Trelleborg med 2-1. Den obrutna segersviten innebar att TFF passerade IFK i tabellen och låg på en tredje plats när serien var slutspelad.

Innan höstens serie skulle börja begav sig TFF ut på sin första Norgeturné, en rekreation och belöning för träningsflit, och laget skulle spela tre matcher mot Hamar, Lyn och Fremad. En vinst och två oavgjorda matcher blev det och det var ett gäng nöjda TFF:are som återvände till Sverige.

När serien började fortsatte TFF som man avslutade under våren. Efter storvinster och imponerade spel stod det klar att ”TFF nu förfogar över ett mycket jämnt och framförallt tekniskt och vältränat lag”.

1949

Ingemar Tillberg återvände till TFF under tidig vår och ganska otränad gjorde han comeback i en träningsmatch mot Limhamns IF och kom därför inte till sin rätt i denna match. Dock var hans comeback något som lovade gott för säsongen.

TFF hängde på i toppen när serien startade och genom två starka segrar mot Kävlinge och Hässleholms IF var laget endast två poäng från förstaplatsen och TFF fortsatte att spela bra. Fast seriesegern nådde laget aldrig utan slutade i stället på en tredjeplats.

Höjdpunkten under våren blev lokalderbyt mot IFK Trelleborg som bevittnades av 2000 personer. Även om TFF var närmast segern delade de båda trelleborgslagen på poängen. För TFF innebar det att topplaceringen befästes, men för IFK endast att laget lämnade bottenträsket.

Under sommaren begav sig TFF:arna till Dalarna för att spela två träningsmatcher, mot Leksands IF och Avesta. Matcherna blev nyttiga men innebar också två förluster. Trelleborgarna fick istället nöja sig med att se Sverige möta Ungern på Råsunda då laget var på väg hem till Trelleborg.

I träningsmatchen mot Lunds BK i juli debuterade en framtida legend, nämligen Prawitz Öberg som återvänt till TFF och som visade att han kommer att bli en förstärkning för laget. Det var också ytterst nära att Öberg blev målskytt men på ett inlägg sköt han strax över.

Hösten blev inte vad TFF tänkt sig och det dröjde till sjätte matchen innan den första segern kom. Fast då handlade det om en gedigen laginsats då TFF besegrade Limhamns IF med tio man. Målvakten Bertil Pettersson blev nämligen svårt skadad och missade resten av säsongen. Resten av säsongen blev en enda stor uppförsbacke och TFF klarade sig med nöd och näppe kvar i Sydsvenskan, endast fyra poäng före Älmhult.

Då gick det bättre för Sven Bergsten som värvats av Degerfors IF. Han gjorde nämligen allsvensk debut i matchen mellan Degerfors och Kalmar. ”Han var rätt god men hade sina svårigheter med långe vandrande Gunnar Södergren”.