1930

På försäsongen inträffade en för TFF stor händelse då laget besegrade MFF:s B-lag med 2-0. Matchen sågs av 108 personer.

När seriespelet startade inledde TFF med att vinna mot Simrishamn, då ett fruktat hemmalag. Men säsongen blev inte framgångsrik, TFF slutade näst sist i Sydskånska serien division två. Laget spelade 31 matcher och vann tio av dessa, sex blev oavgjorda och femton förlorades. Jarl Persson blev bäste målskytt på nio mål.

Den 12 september spelade TFF sin hundrade match och motståndarna var Trelleborgs BK. Dessvärre förlorades matchen med 2-0 inför 581 åskådare.

Detta år ställde TFF även upp med ett lag i Stadslöpningen i Trelleborg. Tävlingen vanns men laget diskades av en okänd anledning.

1931

Trelleborgs FF firade fem år och föreningen kunde glädjas åt att medlemsantalet var 100 st.

Det ryktades om att TFF:s Börje Andersson skulle lämna laget för att gå till IFK Trelleborg, något som betraktads som en sensationell övergång. "Detta torde vara en av de mest uppseendeväckande spelarövergångar i Trelleborgs fotbollshistoria." Men det hela var endast ett rykte men väckte stor uppståndelse.

TFF lyckades göra mål på IFK Trelleborgs i en träningsmatch och detta var det första målet som klubben gjorde på lokalkonkurrenten.

Säsongens största vinster kom mot Skurup. Först slog man dem med 7-0 och sedan med 4-0. Den största förlusten kom mot Malmö FF:s reserver som krossade TFF med 7-0.

Trelleborg fick fint besök av amatörtränaren D Krook som kom till staden för att lära ut träningskonster. Han ansåg att det i Trelleborg fanns många duktiga fotbollsspelare i staden men att "det är på tok att det skall finnas tre konkurrerande lag i en stad av Trelleborgs storlek."

1932

Sixten Brage omvaldes till ordförande och Hilding Bladh kom in i styrelsen som vice sekreterare.

Fotbollsmässigt rosade TFF inte marknaden under våromgången. Visserligen vann laget årets första match, en träningskamp mot Malmö GIF med 3-1 och spelade också jämnt med Trelleborgs BK och Malmö SK i serien, men laget gick också på rejäla nitar. Som mot IFK Ystad i den första seriematchen då TFF förlorade med 7-1. TFF kunde dock ha tagit ledningen i matchen om inte domaren, till allas förvåning, dömde offside på Hugo Larsson. Mot det andra Ystadslaget, Idrottsföreningen, förlorade TFF med hela 11-0.

TFF hade denna säsong problem med ekonomin och att spelare lämnade föreningen. Problemen ansågs så stora att styrelsen beslutade att laget inte skulle ställa upp i Sydskånska seriens höstomgång men att verksamheten skulle fortsätta.

1933

Detta var ett viktigt år i TFF:s historia. Hilding Bladh blev vald till ordförande och skulle sitta på posten i 18 år.

Trelleborgs IP (dagens Vångavallen) invigs och de första matcherna spelas 11 juni 1933. TFF: första match på Idrottsplatsen var mot IFK Ystad som vann med 3-1. Publiken uppgick till 300 personer.

TFF kom också med i Sydskånska serien division två, en serie som laget skulle tillhöra ett bra tag framöver. Anledningen var att Arlövs GIF lösts upp.

TFF:s målvakt Gunnar Bladh blev en av tre spelare som blev årets bästa Trelleborgsspelare.

1934

Detta var året då TFF gjorde sin 200 match.

Under vårsäsongen var laget seriens slagpåse men inför seriestarten på hösten var det ändå god stämning i föreningen som såg på framtiden med tillförsikt. TFF hade nämligen besegrat Olympic, Malmös fjärde klubb i en träningsmatch. TFF:s ordförande Hilding Bladh poängterade att segern ”var värdefull för den gav TFF-pojkarna en god portion självtillit”. Men trots vinsten tonade Bladh ner förväntningarna inför säsongen. ”Goda resultat ska man göra, det har pojkarna tummat på.” TFF slutade på en fjärde plats i serien och bland vinsterna fanns en 3-0-seger mot Arlöv och en 5-0-seger mot Lydia. Anfallaren Hugo Hansson vann skytteligan för andra året i rad på 23 mål.

Det gick sämre för TFF i pokalserien, där de lokala lagen IFK Trelleborg och Trelleborg BK ingick. TFF slutade sist och förlorade stort mot båda konkurrentklubbarna.

Målvakten Gunnar Bladh och försvararen Grönkvist blev uttagna och spelade i Stadslaget när detta mötte österrikiska Liberatas som var fullständigt överlägset och vann matchen med 7-0.

En trevlig och uppskattad händelse i TFF detta år var när klubben arrangerade en stor idrottsfest på Liljeborg. Bland artisterna fanns skådespelaren Bengt Djurberg och operett primadonnan Maja Cassel.

1935

TFF inledde säsongen med en seger mot Sjölunda med 4-1 och spelade sedan fyra matcher i rad utan att förlora. Första förlusten kom mot Svedala och då förlorade laget ordentligt, hela fem baklängesmål blev det. ”TFF hade en mycket svart dag och forwards voro odugliga framför mål.” Motståndarna hade dessutom en turbegåvad målvakt, och då är det klart att det kan vara svårt att göra mål.

Vårsäsongen gick sådär och TFF slutade på en fjärde plats i serien. I höstsäsongens första match förlorade TFF mot Malmö SK med 1-2. Börje Pettersson, TFF:s framtida stormålvakt debuterade i A-laget. Därefter gjorde TFF en stabil höstsäsong och vann serien, bland annat genom att utklassa Svedala med 8-0 och vinna med uddamålet mot Sofielund och Eslövs AIF.

Ett av de bättre minnena under 1935 kom i en av matcherna mot Svedala då TFF gjorde en strong insats och vände ett 0-3-underläge till vinst med 4-3 på en miserabel plan. I en annan match, då TFF besegrade Simrishamn konstaterades det att ”det är säkerligen ingen tillfällighet att TFF leder Sydskånska serien. Med den framåtanda och spellust, som pojkarna visade igår, i förening med tekniskt kunnande, bör laget ha chans att avancera. Heja!”

TFF spelade 30 matcher, vann 17, förlorade 11 och spelade två oavgjorda. Hugo Hansson blev bäste målskytt med 25 mål.

1936

TFF firade sitt tioårsjubileum och vid årsmötet kom styrelsen överens om att målet med säsongen var serieseger.

Träningsmatcherna inför vårsäsongen gick bra. TFF besegrade Limhamn, Kick och spelade oavgjort mot Lunds BK. Segermatchen mot Limhamns var en riktig praktmatch av TFF.

I och med den fina försäsongen såg det bra inför seriepremiären mot WOMO från Malmö. TFF tog också full pott inför 125 personer. Målvakten Börje Pettersson gjorde en kanonmatch i målet och kedjan skapade många chanser framåt. Vinsten skrevs till 3-0. Så rullade det på och när vårsäsongen var slut, låg TFF på en tredje plats.

Höstsäsongen inleddes med bravur och TFF spelade åtta matcher utan att förlora. Dessutom släppte laget endast in åtta mål. I seriefinalen hemma mot Svedala kom typiskt nog den första förlusten. TFF fick emellertid revansch då man besegrade Svedala på bortaplan med 4-2 och detta innebar också att TFF vann serien, precis som styrelsen önskat.

Detta verkar också ha varit året då TFF började satsa på att ha ett starkt reservlag och föreningen insåg betydelsen av kunna erbjuda samtliga spelare matchträning. I den lokala tidningen går det att läsa: ”Elvan har nu vunnit stabilisering och TFF påminner i viss mån om ett engelskt ligalag”.

1937

TFF höll i början av året en jubileumsfest för att fira 10 år som förening. Festen arrangerades på Druidvillan och 130 personer dök upp, däribland ordförande Hilding Bladh, eldsjälen Sixten Brage och energiske spelaren Harry Hansson. Den sistnämnde berättade om de tuffa tiderna 1935 då föreningen var nära att lägga ner verksamheten. Men en dag beslöt sig tolv spelare för att cykla ut till Beddinge för att spela en match och därigenom var föreningen åter i gång.

Till festen hade en hejarramsa skrivits åt TFF:

Heja! Heja! TFF Vi inleder nu vår träff med att högljutt ropa: Skål! Helan rullar nu i mål Heja! Heja! Heja! Heja! Heja! Friskt humör Det är det som susen gör Ingen målvakt absolut orkar hindra halvan. Skjut! Heja! Heja! Heja! Heja! Heja! Centra fram emot mål den lilla dramm, som men tersen kalla plär Hat-tric alla gör vi här Heja! Heja! Heja!

TFF slutade tvåa i serien, både under våren och under hösten. Minnesvärda matcher var vinsterna mot Olympic (5-4), IFK Ystad (3-2) och mot Trelleborgs BK (6-0, 7-0). Dessutom gjorde TFF sin 300 match under 1937. De viktiga framtidsspelarna Gunnar Lantz och Erik ”Kick” Svensson debuterade i A-laget. Föreningen kunde också med glädje konstatera att målkvoten 120-56 var nytt rekord i TFF:s elvaåriga historia.

En annan händelse, med lite mer långsiktiga följder, var att TFF-legendaren Bengt Cederberg föddes den 9 maj.

1938

Inför säsongen skrev styrelsen att man ”hoppades att spelarna ska sköta sin träning och att föreningen ska vinna Sydskånskan”. Detta var egentligen ingen alltför hög målsättning, föregående säsong hade nämligen gått mycket bra.

Styrelsen kom också överens om att införa handboll på programmet. Tiden ansågs helt enkelt vara mogen. Handbollspremiären ägde rum i Tennishallen då TFF besegrade IFK med 12-9. Hallen var fullsatt och i TFF visade sig före detta allsvenska Hjalmar Andersson vara en god och rutinerad spelare. Trots den lyckade premiären blev handbollsutövandet i Trelleborgs FF endast ettårig men orsaken är oklar.

Fotbollssäsongen gick mycket bra, även om TFF missade avancemang från Sydskånskan och slutade tvåa både på våren och på hösten. I Trelleborgs Allehanda blev laget kallat ”den ständige serietvåan” något som skulle komma att hålla i sig. Ordförande Hilding Bladh skyllde den missade seriesegern på att många av pojkarna var ute i exercis och därför ändrades laget inför varje match. Nåväl, en andraplats var trots allt en fin insats. Dessutom gjorde Karl Bergkvist TFF:s 700:e mål.

Detta år spelade TFF sin första match mot ett utländskt motstånd och dessutom första matchen utanför Sverige. Motståndarna var Köpenhamnsklubben Ydun som TFF mötte hemma och borta under två sommarhelger. Hemmamatchen vann TFF med 2-0 och de historiska målen gjorde av Erik Westman och Karl Andersson.

Helgen därefter begav sig TFF över Sundet för att möta Ydun i Köpenhamn. Matchen slutade 3-3 och innan den spelades besökte TFF:arna Skandinaviens största arena, Köpenhamns Boldklubs egen anläggning. Efter matchen bjöds det på fest.

1939

Efter två mållösa träningsmatcher lossnade det ordentligt mot Ymor och TFF vann med 7-2. Kanske var denna seger grunden till den lyckade vårsäsongen då TFF besegrade bland annat Olympic, Kick och IFK Ystad. TFF lyckades emellertid inte vinna serien utan levde fortfarande upp till epitetet ”Den ständige tvåan”.

Revanschlustan var stor inför hösten men denna säsong gick sämre och TFF var med om tunga förluster mot Malmö SK, Flagg och Olympic. Efter den dåliga inledningen spelade TFF upp sig och slutade till sist trea i serien.

Under säsongen debuterade Gustav Plato i segermatchen mot Hammenhög. Plato blev sedermera dominerande ledare under 1940- och 50-talet. Anfallaren Karl Bergkvist vräkte in mål och gjorde totalt 29 mål på vilket han vann den interna skytteligan.

TFF största seger kom mot Vemmerlöv (11-2) och den största förlusten kom i matchen mot Malmö SK (0-9), båda var träningsmatcher.

Avslutningen på säsongen blev trevlig ur TFF:s synvinkel. I den sista matchen lyckades laget slå tillbaka Stavsten/Ymor-kombimationen med 7-1.

Text av: Daniel Nordin