1926

Trelleborgs FF grundades en vinterkväll den 6 december 1926. Det handlade om en sammanslagning av de båda mindre klubbarna Wictoria och Sport. Initiativtagarna kom samtliga från Sport och hette Axel Vendt, Hans Ludvigsson, Harald Hansson och Manfred Kristoffersson. Dessa fyra lade därmed grunden till det som skulle bli en motvikt IFK Trelleborg som fram till 1926 varit den enda stora föreningen i Trelleborg och grundats redan 1910. I det första årsbladet från 1927 går det att läsa att:

Det finnes i många andra städer än Trelleborg ända till tre föreningar, och varför skulle då Trelleborg vara sämre. Fotbollsintresset i Trelleborg är ju ganska stort, både bland spelare och åskådare. Och därför är det ju bra, att här blev en förening till i staden. För alla som är intresserade av sporten, är det ju omöjligt att kunna spela i IFK, för där är det redan trångt om saligheten.

TFF blev känd som arbetarföreningen där de flesta medlemmar levde under knappa förhållanden. Huvudinriktningen för föreningen har sedan begynnelsen fram till våra dagar varit fotboll även om handboll testades ett tag.

1920-grundarna

1927

1927 blev året då Trelleborgs FF på allvar skulle etablera sig i staden. Laget beviljades inträde i Skånes Fotbollsförbund och fick därmed möjligheten att spela matcher, fast seriespel fick låta vänta på sig ytterligare ett år. TFF spelade emellertid sin absolut första match på våren 1927 mot Svedala, en match som förlorades med 3-1. Den första segern tog laget mot BK Baltic från Malmö som besegrades med 3-1.

TFF:s första A-lag anno 1927 bestod av spelare som till vardags var målare, murare, elektriker och gummiarbetare. Dessa hette Sigge Hansson, Gösta Jeppson, Jarl Persson, Henrik Thelin, Hans Ludvigsson, Arvid Nilsson, Ludvig Malmberg, Hugo Mårtensson, Folke Sjövall, Börje Andersson, Oskar Persson, Albin Johansson.

Under den första säsongen spelade TFF 15 matcher och vann sju stycken av dessa. Laget gjorde 26 mål men släppte in 25. Motståndarna var lag som IFK Trelleborg, Svedala IF, Lunds FF, Hörby GIF och BK Frigg från Malmö.

TFF blev även inbjudna av Lunds FF att delta i en pokalserie, Union-serien. Förutom TFF bestod serien också av Union, Skurup och BK Frigg. TFF slutade på en andra plats endast tre poäng efter vinnaren Union mot vilka TFF för övrigt gjorde årets bästa bortamatch.

Om detta var året som det sportsliga arbetet inleddes på allvar, var det också året då organisationen förankrades. Den provisoriska styrelse som skapats då föreningen bildades ersattes och kom att bestå av ordförande Gustav Åkesson, vice ordförande Anton Larsson, kassören John Hedlund och sekreteraren Hans Ludvigsson. Även ett fotbollsutskott skapades och Ludvig Malmberg blev föreningens första materialförvaltare.

Kort efter att Trelleborgs FF grundades hade föreningen ett trettiotal medlemmar. Under 1927 steg medlemsantalet till runt 90 st. I årsbladet står det att läsa:

Första året är det ju värst att kämpa sig fram, men med sammanhållning går det nog att stå ut. En sådan sammanhållning som det finnes hos TFF:s medlemmar och spelare, finnes det nog knappast i någon annan förening.

1920-laget1927

1928

Efter ett år av hårt arbete beslutade styrelsen för att delta i en jubileumsserie anordnad av Skurups AIF, i distriktsmästerskapet och i en reservlagsserie.

På årsmötet i januari bestämdes det att matchdressen skulle bestå av en rödvitrandig tröja och ljusblå byxor. Det var i dessa färger som TFF spelade sin första seriematch någonsin, på bortaplan mot Svedala IF. Matchen slutade 1-1 och TFF-kedjan gav Svedalaförsvaret fullt upp genom vackra anfall.

1920-laget1928

Första matchen i Skurupsserien resulterade i en storförlust (0-4) och TFF hade problem under större delen av säsongen. En av de större förlusterna kom mot Tomelilla IF då TFF förlorade med 5-1. "Spelet gick i Tomelillas tecken under 20 minuters tid och TFF-målvakten fick det sorgliga nöjet att plocka fram 5 bollar ur sin bur på dessa minuter."

Hur det gick till på och utanför plan går att läsa i ett något ovanligt referat:

En söndag, när solen så härligt ses skina ses folket till Idrottsplatsen vandra få fina. Se, där kommer Bergsten, så putsad och fin och sedan Kardell med sin gladaste min. I biljettluckan tronar kassören J. Hedlund, som ler emot flickorna var endaste stund. På läktaren pojkar och flickor ses bänkade och sitta precis som om de varit länkade. Och där är ju Krüger, på pipan han röker Och där har vi Anton, som Åkesson söker. Se målvakten Sigge, han är där ju me och likadant Jeppsson med benan på sné. Och Malmberg och Jarl, nytvättad och grann och där är Thulin och Ludvigsson också minsann. Se, Arvid den starke, han sköter sin post. Likaså Mårten och Börje, i eld och i frost Detta är alltså TFF:areprickarna. Nej, vänta, jag glömde Johansson och Blicher, målareklickarna. Nu kommer domaren, idag är det Thage. -En annan gång är det kan hända herr Braghe. Och spelet kan börja. Först singlar man slant, och de välja sida, som lottningen "vannt". Sen spelet , de skaffar med växlande lycka och pojkarna skrika precis som de tycka Herr Ekman han tippar och ropar och fäktar som katten och Svensson han hejar så sönder går hatten. När läraren Forsberg mera på höger vill spela vill August med TFF helst målen får dela Det är en intresserad, om än lite "Dixi". De övriga jubla och hojta och tjuta och lugna sig ej förrän matchen skall sluta.

1920-1928gymping

Manfred Kristoffersson vann den interna skytteligan på sju mål och M Mårtensson, Jarl Persson och Harald Hindberg blev årets spelare.

Detta år bildades också en ny styrelse. Sixten Brage blev ny ordförande och Helmer Forsberg vice ordförande. Båda satt kvar på sina poster till 1932.

Laget fick också sitt första transportmedel till bortamatcherna, Hans Ludvigssons fiskbil. Denna kördes oftast av Hugo Widmarker och förste skytteligavinnaren Manfred Kristoffersson.

1920-1928fiskbil

Text av: Daniel Nordin